Linkuri accesibilitate

La eliberarea din închisoare a lui Mehmet Ali Agca


Mehmet Ali Agca
Mehmet Ali Agca

Motivația tentativei de asasinat a Papei Ioan Paul al II-lea rămîne necunoscută.

Mehmet Ali Agca (AH-jah), turcul care l-a împușcat și rănit serios pe Papa Ioan Paul II la Roma cu aproape 30 de ani în urmă, a fost pus în libertate. În vârstă de 52 de ani, Agca a fost eliberat luni la Ankara dintr-o închisoare cu regim de securitate întărit. Se crede că în perioada atacului el făcea parte dintr-o grupare militantă de extremă dreapta. Dar motivele atacului asupra papei aşa şi nu au fost elucidate. Cu detalii pe marginea acestui caz misterios, revine Alexandru Eftode.

13 mai 1981, ora 17, Roma, piața Sf. Petru. Papa Ioan Paul II intră in piață în jeep-ul său deschis. Mașina se oprește în mijlocul mulțimii iar papa în veșminte albe ia în brațe o copilă de câțiva anișori adusă în piață de părinți. Abia o returnează când din mulțime apare o mână ținînd un Browning. Rafala trasă din pistolul automat îl doboară pe papa care cade pe o parte în jeep, cu două gloanțe în burtă, cu mâna stângă și brațul drept rănite.

În descrierea momentului făcută de Peter Jennings, crainicul televiziunii americane ABC, el spune că, în urma focurilor trase din mulțime, papa ar fi înmărmurit pentru o secundă în șoc, iar apoi s-a prăbușit pe bancheta jeep-ului.

Aceasta a fost trebușoara lui Mehmet Ali Agca, atunci în vârstă de 23 de ani, implicat înt-o organizație de extremă dreapta și cu antecedente penale grave în ciuda vârstei fragede. El este împiedicat să-și continuie tirul de către o curajoasă călugăriță care îl înhață. Apoi, atacatorul este preluat de agenții de securitate, fără șanse de a scăpa în mulțime. Este un tânăr înal, subţiratic, cu privire pătrunzătoare.

Așadar, atentatorul este cunoscut, dar motivele rămân neelucidate după toți acești ani. La procesul său din Italia, Agca a spus că a acționat sub comanda atașatului militar bulgar la Roma, Zilo Vassilev. Prin urmare, acuzația implica lumea comunistă în tentativa de asasinare a papei, un simbol al libertății și rezistenței în fața marxismului pentru toată Europa de Est, mai ales pentru compatrioții săi din Polonia.

Dar legăturile lui Agca cu serviciul secret bulgar și cu atât mai puțin cu KGB-ul sovietic nu au fost dovedite. Procesul s-a încheiat fără a se afla ceva. Au apărut tot felul de teorii, până și aceea că Occidentul ar fi comandat asasinarea papei ca să poată învinui Moscova.

Aceste teorii erau și mai puțin argumentate, iar când Agca a început a face afirmații deocheate, ca aceea că ar fi Messiah, el și-a pierdut repede credibilitatea. În lunga perioadă a detenției, aproape 20 de ani în Italia pentru atentatul împotriva papei și alții 10 în Turcia pentru asasinarea unui jurnalist, dosarul său a rămas închis.

Dar, de ieri, Agca se află la libertate, promițînd presei să spună mai multe despre cazul său săptămâna viitoare. El a părăsit închisoarea într-un cortegiu de patru mașini, în spatele geamurilor fumurii, dar a fluturat cu mâna jurnaliștilor înainte de a se urca în mașină. Unul din avocați a spus că Agca a fost dus la o unitate militară unde va trece testele medicale pentru a se vedea dacă mai poate să facă acum armata de care a scăpat în tinerețe.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG