Linkuri accesibilitate

Prezentarea la Washington a obiectivelor Moldovei


Iurie Leancă
Iurie Leancă

Ministrul de externe Iurie Leancă despre speranţele Chişinăului de a încheia un parteneriat strategic cu Statele Unite.

Iurie Leancă: SUA deţinând ponderea si rolul in sistemul relatiilor internationale actuale, e foarte important sa ne inteleaga foarte bine care sunt preocuparile, ingrijorările şi obiectivele noastre. Daca vom fi capabili sa fim expliciti in acest sens, sa obtinem sprijin in rezolvarea problemelor cu care ne confruntam.

Valentina Ursu: Washington-ul insistă cel mai mult asupra unei democratii veritabile intr-un stat ca Republica Moldova, stat in dezvoltare.


Iurie Leancă: O democratie functionala in Republica Moldova este o preconditie pentru un dialog de substanţă intre Chisinau si Washington. Atâta timp cat s-ar fi intamplat aici derapaje puternice, aşa cum s-au intamplat in perioada guvernului precedent la Chisinau, nici n-am fi putut miza şi spera pe un sprijin activ din partea Washingtonului. Un prim obiectiv este un dialog politic foarte bun. Al doilea obiectiv este amplificarea relatiilor comerciale economice, atragerea investitorilor americani.

Valentina Ursu: De ce au ezitat investitorii americani până acum să vină în Moldova?


Iurie Leancă: Au asteptat sa fie nu doar o stabilitate politica, dar si crearea unui mecanism care ar stabili foarte clar regulile jocului. O transparenţă in luarea deciziilor, garanţii că odata ce se intră intr-o ţară nu se modifica peste noapte legislatia, nu se vor recurge la metode arbitrare, aşa cum, avem elemente suficiente, cand din 2001 pana in 2009 s-a ocolit legea, s-a folosit resursa administrativa, si au avut de suferit investitorii straini inclusiv. Atunci cand e vorba despre astfel de mediu nu e bine. Ne-au spus si partenerii nostri de dezvlotare si ne dam bine seama ca e foarte important sa edificam acest mediu pentru atragerea investitilor. Iată ca numai prind discutii, prezentarea unor argumente, unor elemente noi, vom putea sa atragem investitorii sa vina si sa investeasca la noi.

Comertul dintre noi si SUA este foarte mic. E suficient sa ne referim la un singur amendament adoptat in Congresul american inca pe timpul sovietic, care a fost ridicat pentru Ucraina, de exemplu, dar pentru noi ramane in ca in vigoare. El creează anumite probleme si bariere artificiale pe calea exportului bunurilor noastre. Iarasi ne putem intreba de ce guvernarea comunista n-a făcut nimic pentru a inlatura aceste bariere. Al treilea domeniu tine de asistenta pe care ne-o ofera SUA in dezvoltarea Republicii Moldova, in depasirea mostenirii extrem de dificile pe care o avem de la predecesorii noştri. Pe parcursul vizitei urmeaza sa fie semnat aceste memorandum in cadrul initiativei americane COMPACT, prin care vom beneficia de bani nerambursabili, adica pe gratis, pentru proiecte de infrastructură şi irigare.

Valentina Ursu: Contati pe această sumă de 262 de milioane de dolari?


Iurie Leancă: Contam pe aceasta suma dar nu dorim sa ne limitam doar la ea. Americanii ne oferă un sprijin destul de important prin Agentia Americana de Dezvoltare. Este foarte important sa ne prezentam prioritatile, asta ne-au rugat si americanii, să nu existe dublarea in asistenţa din diferite ţări.

Valentina Ursu: Dle Leancă, cu mai multe ocazii, demnitarii americani au efectuat mai multe vizite şi la Bucureşti şi la Kiev, ocolind Republica Moldova. De ce?

Iurie Leancă: Dnă Valentina, noi nu avem nici resurse naturale deosebite, cum ar fi Turkmenistanul sau Azebaijanul. Nu avem nici populatie mare sau teritoriu care ar conta prea mult. Nu avem nici investitii americane prea multe care ar motiva politicienii americani să se uite mai atent asupra noastră. Unica şansă de a ne impune in raport cu Washingtonul este de a edifica un sistem democratic functional. Faptul ca intr-adevar vicepresedintele american a fost si la Kiev si la Bucureşti şi că foştii preşedinţi americani au vizitat zona dar au evitat Chisinaul – se datorează acestor derapaje si comunistii au dat permanent pretexte pentru partenerii nostri importanti din Occident sa ne ocolească, sa spuna ca din cauza unui sau altui motiv nu putem face mai mult pentru Republica Moldova.

Valentina Ursu: SUA, in calitate de observator, participa la procesul de solutionare a conflictului transnistrean. Rolul pe care si l-a asumat Washingtonul in acest proces de reglementare transnistreana este suficient astazi?

Iurie Leancă: Washingtonul a fost, din prima zi cand Moldova si-a declarat independenţa, un sustinator activ al reintregirii Republicii Moldova. Dansii au o atitiudine principială in prezenţa militara straina pe teritoriul Republicii Moldova. Acum e foarte important, impreuna cu partenerii nostri principali, sa ajugem asupra intelegerii oportunitatii relansarii dialogului in cadrul mecanismului 5+2. Concomitent contează sa discutam cu fiecare partener in parte. In timpul vizitei la Washington vom discuta si cu colegii americani. La fel vom face si cu colegii de la Moscova si cu ceilalti participanti in acest proces.

Valentina Ursu: Pentru ca aveti scopul ambitios de a edifica acest parteneriat strategic dintre Chisinaul si Washington, va ganditi si la o reactie adversa din partea Moscovei?

Iurie Leancă: Nu dorim prin actiunile noastre sa antagonizam o putere sau alta. Nu vrem sa creăm probleme artificiale. Urmează sa ne formulam foarte clar interesul. Sa realizam acest interes intr-o maniera constructiva, pragmatica. Faptul ca am mers consecvent din prima zi pe calea integrarii europene, vedeti ca n-am creat probleme noi suplimentare in relatia cu Rusia sau Ucraina. Suntem intr-o lume interdependentă, unde relatia dintre Moscova si Washington este una mult mai dinamica si mai activa decat avem noi cu o capitala sau alta. Nu cred ca e un impediment, nu cred că am putea genera anumite nedumeriri in alte capitale ale lumii, ne vom urmari interesul nostru national. Sunt convins ca vom evita tot felul de blocaje sau dificultati de acest gen.
XS
SM
MD
LG