Linkuri accesibilitate

Joc dublu între Rusia şi Uniunea Europeană


Rezultatele preliminare ale prezidenţialelor ucrainene
Rezultatele preliminare ale prezidenţialelor ucrainene

Candidaţii rămaşi în cursă la Kiev nu mizează pe aderarea la NATO

In vreme ce Vestul asteapta ca Ucriana sa se hotarasca in ce directie vrea sa mearga: spre Europa sau spre Rusia, Moscova pare sigura ca ambii candidati ramasi in cursa vor indrepta busola Kievului spre Est. Pentru Romania, Polonia, Slovacia si Ungaria, tari din imediata vecinatate a Ucrainei, drumul pe care il va alege Kievul dupa al doilea tur al alegerilor prezidentiale din 7 februarie are o mare importanta. Stabilitatea acestui stat care are peste 46 de milioane de locuitori este vitala nu doar pentru vecinii ei imediati, ci si pentru Uniunea Europeana. De Ucraina depinde de fapt stabilitatea intregii zone care face trecerea dinspre Europa spre Asia.

De aceea NATO a incercat sa o atraga in sfera de influenta euro-atlantica, in vreme ce Rusia a a facut tot ce a putut sa o pastreaza in zona sa de putere. Cum spunea Zbigniew Brezinski, bun cunoscator al geopoliticii zonei, fara Ucraina, Rusia va inceta sa fie un imperiu euroasiatic. Moscova nu are insa
mari emotii la finala care se va juca la Kiev peste trei saptamini intre Iulia Timosenko si Viktor Ianukovici. Seful spionajului ucrainean, Nikolai Malomuj declara inaintea primului tur de scrutin ca “liderii rusi sint convinsi ca in urmatorii cinci ani politica din Ucraina va fi oricum pro-rusa si asteapta, fara a se atasa de vreun candidat, sa vada care va fi persoana cu care vor colabora”.

Nici unul dintre cei doi candidati ramasi in cursa nu va mai miza pe aderarea la NATO si nici unul dintre ei nu va mai cere evacuarea flotei ruse de la Marea Neagra, stationata in Crimeea. Atit Ianukovici, cit si Timosenko vor incerca sa faca un joc dublu intre Moscova si Bruxelles. Intrebarea care ramine deschisa este in ce masura oferta Uniunii Europene va putea fi mai generoasa decit cea a Federatiei Ruse. Criza economica din Ucraina este extrem de severa, iar acordul de 16 miliarde de dolari cu Fondul Monetar International semnat in 2008 a fost suspendat acum trei luni. Dupa alegeri e posibil ca Fondul sa elibereze si cea de-a treia transa a imprumutului in valoare de aproape 4 miliarde de dolari, dar dupa aceea Ucrainei nu-i vor ramine prea multe variante.

Rusia se va putea folosi de dificultatile economice ale Ucrainei pentru a o atrage din nou in mrejele sale, in conditiile in care Uniunea Europena nu are si nu a avut nicicind un plan prin care sa motiveze Kievul sa faca reforme serioase. Pe de alta parte traditiile democratice ale Ucrainei sint destul de vagi si din cele 24 de provincii ale tarii doar doua, Galitia si Bucovina au avut sansa sa se dezvolte sub auspiciile culturii occidentale.
XS
SM
MD
LG