Linkuri accesibilitate

Cine seamănă vînt, culege comisia Cojocaru!


Ion Varta, Igor Casu, Gheorghe Cojocaru, Mihail Tasca
Ion Varta, Igor Casu, Gheorghe Cojocaru, Mihail Tasca

Igor Boţan (ADEPT): "Dacă PCRM nu ar fi blocat alegerea lui Marian Lupu, nu s-ar fi ajuns la decretul de înfiinţare a comisiei de studiere a regimului comunist".

Igor Boţan: Constituirea Comisiei pentru studierea atrocitatilor si crimelor regmului totalitar comunist este probabil o necesitate. Putem vorbi doar despre oportunitatea ca aceasta cercetare sa fie desfasurata acum cind lupta politica din Republica Moldova abia reincepe. Sigur, exista recomandarile Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei si mai recent a OSCE care recomanda statelor membre sa condamne crimele, subliniez, crimele regimurilor comuniste. Si din acest punct de vedere presedintele interimar Mihai Ghimpu are perfecta dreptate. Insa exista si a doua fateta a acestei medalii. Stim cu totii ca personal Mihai Ghimpu s-a declarat anticomunist. Familia domniei sale a avut foarte mult de suferit de pe urma regimului comunist. Si mai recent, in timpul campaniei electorale, stim ca Partidul comunistilor pe cind era la guvernare a interzis un clip electoral al Partidului Liberal condus atunci si in prezent de catre Mihai Ghimpu care tocmai punea accentul pe atrocitatile si crimele regimului comunist. Trebuie sa mai subliniem un lucru. Cred ca Mihai Ghimpu ca un om onest, care nu isi ascunde emotiile, a dorit prin acest decret sa raspunda Partidului comunistilor care a blocat procedura de alegere a sefului statului, printr-o grimasa a ironiei sortii. Fiindca daca ar fi fost ales Marian Lupu in functia de presedinte al Republicii Moldova nu se mai ajungea la un astfel de decret.

Vasile Botnaru: Formal vorbind, comisia nu vizeaza Partidul comunistilor condus de Vladimir Voronin. Cercetarea se opreste la anul de proclamare a independentei (Republicii Moldova). Or, comunistii sint acei care se declara vizati.

Igor Boţan: Desigur ca actualului Partid al comunistilor nu-i convine aceasta “vinzoleala” in ajun de campanie electorala, dupa ce partidul s-a scindat. Deci exista un sir de factori care fac acest decret si eventual concluziile la care va ajunge comisia, materialele istorice care vor fi invocate, toate impreuna creaza un fond extrem de negativ pentru actualul Partid al comunistilor.

Vasile Botnaru: Savantii pretind ca totusi vor face o munca strictamente academica. Or, dumneavoastra spuneti ca exista o sumedenie de factori care electrizeaza aceasta lucrare, si-i dau valente politice. Un alt exemplu ar fi discutiile despre filmele in limba romana subtitrate in rusa sau in engleza, si in limba engleza is subtitrate in limba romana. Putem oricare alt subiect sa abordam, el volens-nolens va avea valente politice, va avea adversari si sustinatori din zona politicului. Asta inseamna ca trebuie sa le evitam, sa anuntam un moratoriu asupra tuturor subiectelor zise periculoase?


Igor Boţan
: In nicun caz. Problema pe care ati abordat-o este una strins legata de cultura politica din tara noastra. Acei care invoca necesitatea subtitrarii operelor cinematografice au dreptate din punct de vedere al legislatiei Republicii Moldova. Acei care se opun au dreptate din punctul de vedere al eficientei economice sau de dezvoltare a businessului. Ceea ce ne lipseste in aceasta situatie este cultura politica si capacitatea de a discuta calm, cu asii pe mina si nu in mineca, pentru a ajunge la un numitor comun.

Vasile Botnaru: Adica este deficitara gasirea solutiilor si a compromisurilor?

Igor Boţan: Este deficitara cultura politica si capacitatea de a discuta normal, fara a recurge la tonalitati inalte, la acuzatii de rea vointa s.a.m.d. Este aceeasi istorie cu condamnarea crimelor comunismului. Vreau sa subliniz ca PCRM de nenumarate ori, in luari de pozitii publice, a condamnat crimele comunismului. In acelasi timp, acelasi partid, declara ca este promotorul ideologiei marxist-leniniste.

Vasile Botnaru: Acelasi partid nu a dorit sa voteze in legislativ o rezolutie ce ar fi confirmat optiunea Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei.

Igor Boţan
: Este adevarat si putem ghici ca tocmai din considerente de cistig electoral nu a facut acest lucru. Desi toata lumea cultivata cit de cit care a citit operele lui Soljenitin sau ale lui Varlaam Salamov cunoaste bine despre atrocitati si despre crime. Iar in familiile din Republica Moldova cred ca sint inca vii amintirile despre calvarul prin care au trecut rudele noastre. De aceea cred ca nu exista o problema din punctul de vedere al moralitatii. Dimpotriva, din punct de vedere moral aceste crime trebuie condamnate. Problema apare cind vorbim despre oportunitati. Pai cum vrea Partidul comunistilor, care a provocat alegeri parlamentare anticipate doar pentru a se razbuna, cum crede ca ceilalti oponenti politici nu vor recurge la alti asi, fie pe mina sau din mineca, pentru a da riposta acestui partid. Deci, cine seamana vint, va culege furtuna.
XS
SM
MD
LG