Linkuri accesibilitate

19.01 Chișinău - Reacții la decizia României de a nu întrerupe livrările de electricitate


Ne-am adresat părţii române pentru a anula provizoriu hotărîrea de a deconecta Moldova de la sistemul de furnizare a energiei electrice.

19 ianuarie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Reacții la decizia României de a nu întrerupe livrările de electricitate.

Dan Ionescu: Aseară tîrziu, la Bucureşti, preşedintele Consiliului de coordonare economico-financiară al Guvernului României, Mircea Ciumara, a respins iniţiativa companiei “Conel” de a opri, începînd cu 19 ianuarie, livrările de electricitate către Republica Moldova din cauza datoriilor acesteia din urmă. Potrivit domnului Ciumara, o asemenea decizie se poate lua doar pe baza unei hotărîri de guvern şi nici o altă instituţie din România nu-şi poate permite să sisteze aceste livrări de energie electrică. Despre reacţiile stîrnite la Chişinău de această declaraţie liniştitoare relatează corespondentul nostru Radu Benea
.

Compania Naţională de Electricitate din România nu a sistat livrarea energiei electrice spre Republica Moldova, aşa cum avertizase că o va face în dimineaţa zilei de astăzi. Se pare că Guvernul Român a dat curs solicitării Guvernului de la Chişinău de a nu admite întreruperea curentului acum, la o etapă avansată a negocierilor privind cedarea pachetului majoritar de acţiuni al întreprinderii Tirex-Petrol în contul datoriilor pentru energia electrică livrată de România.

Sistarea livrărilor, potrivit specialiştilor, ar fi provocat o agravare serioasă a crizei electro-energetice din Republica Moldova, care ar fi fost resimţită şi în capitală. Pe de altă parte, datoriile către partea română continuă să crească, ele ajungînd, conform ultimelor estimări, la 25 milioane de dolari. Totuşi, guvernul moldovean se arată încrezător în reuşita tranzacţiei cu Tirex-Petrol.

Iată cum a comentat situaţia creată vice-prim-ministrul Eugen Şlopac, şeful Comisiei guvernamentale pentru negocierile cu partea română, după încheierea şedinţei de azi a guvernului: „Ne-am adresat părţii române pentru a anula provizoriu hotărîrea de a deconecta Moldova de la sistemul de furnizare a energiei electrice, deoarece noi sîntem deja gata să începem tratative directe cu partea română. Astăzi, spre seară, trebuie să sosească reprezentanţii părţii române pentru a promova o conciliere începînd cu ziua de mîine. Problemele abordate de partea română referitoare la transmiterea acţiunilor Tirex-Petrolului în contul livrării de energie electrică aproape că au fost soluţionate. Vom vedea părerea concretă a părţii române. Va fi pus la dispoziţia lor bilanţul societăţii din care li se propune 51% din acţiuni. Şi proiectul de acord care poate fi semnat de ambele părţi pentru finisarea acestei proceduri”.

Cît priveşte problema rambursării creditului în valoare de 7 milioane dolari, contractat de Tirex de la concernul ruso-german Mabanaft, Eugen Şlopac a menţionat: „Au fost implicaţi specialişti, jurişti, economişti, contabili, pentru a verifica oportunitatea pretenţiilor societăţii Mabanaft faţă de Guvernul Republicii Moldova privitor la garanţiile care au fost date anterior. Vreau să spun că, după concluzia specialiştilor noştri, garanţiile care au fost anterior date nu se referă la sumele despre care vorbiţi d-voastră. E un obiect de discuţie dintre doi agenţi economici, dintre Mabanaft şi Tirex-Petrol, pentru soluţionare. În acest context, procedurile au fost destul de bine menţinute, a fost pusă şi problema gajului, cu acordul Departamentului de Privatizare sau al reprezentanţilor statului. Adică problema se rezolvă atît pe cale judiciară, cît şi de conciliere între doi agenţi economici, fără a implica statul în această procedură”.

Şlopac şi-a exprimat regretul faţă de faptul că problema cedării pachetului majoritar de acţiuni al Tirex-Petrolului către un consorţiu de firme româneşti a fost tergiversată de partea moldoveană. El s-a arătat însă încrezător în faptul că tranzacţia va fi una reuşită şi se va finaliza în timpul cel mai apropiat: „Partea noastră, a Republicii Moldova, e dispusă foarte şi foarte optimist pentru a promova această tranzacţie. Timpul va arăta, dar eu sînt destul de optimist, dispus de a rezolva problema cît mai dinamic”.

Din Chişinău, Radu Benea, Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG