Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Jean-Marc Bosman


Belgianul care a schimbat istoria fotbalului la ananghie.

In jurnalul său de corespondent de astăzi, Dan Alexe a luat note despre cum te poate uneori ruina succesul.

Zilele astea, am intalnit pentru prima oara un om pe care l-a ruinat succesul. Jean-Marc Bosman este fotbalistul belgian care in urma cu 15 ani a castigat o batalie juridica istorica impotriva intregului
establishment sportiv european. “Verdictul Bosman”, cum s-a numit hotararea Curtii Europene de Justitie din 1995 in chestiunea transferurilor de jucatori a modificat definitiv lumea fotbalului european.

Nu ma asteptam insa ca Bosman, omul care prin incrancenarea lui a permis acest lucru, sa fie astazi un om zdrobit si ruinat. Nu mai are masina, motiv pentru care a propus ca intalnirea sa aiba loc la el in sat. Nici nu l-am recunoscut. S-a rotunjit la fata si la solduri, nu mai are silueta tinereasca de pe pozele din anii 1990.

Doua decenii de hartuieli prin tribunale si-au lasat urmele. Are cearcane, parul i s-a rarit. Mainile nu ii tremura insa de la bautura, s-a lasat de baut de mai bine de doi ani. Tremuratul ii vine de la stress si medicamente. Dupa ce s-a judecat 4 ani la tribunal ca sa obtina dreptul de a se muta la un alt club, Bosman s-a mai luptat inca aproape un deceniu, pana cand, in 2004, tribunalul i-a acordat despagubiri de aproximativ 220.000 euro.

De indata insa ce verdictul a fost confirmat, fiscul belgian i-a reclamat fortbalistului peste jumatate din suma. Adugand la asta cheltuielile de judecata si salariile avocatilor, Bosman s-a regasit foarte curand fara bani si
fara o sursa regulata de venituri. Invingatorul a fost strivit de impozite. In acelasi timp, niciun club nu a mai vrut sa-l angajeze.

Ce l-a adus in situatia asta? Lupta permanenta impotriva “caracatitei”, cum numeste el structurile fotbalului profesional, facand aluzie la mafia italiana, care este numita de asemenea “caracatita”. Amaraciunea cea mai mare pe care o resimte Jean-Marc este insa cea produsa de nerecunostinta celorlalti fotbalisti. Multi au devenit milionari gratie lui. “Toti fotbalistii astia care s-au imbogatit… daca mi-ar varsa fiecare macar 50 de euro pe luna, m-as scoate.”

Omul care a schimbat istoria fotbalului vrea acum sa scrie o carte despre dedesubturile murdare ale acestui sport si cauta pe cineva care sa il ajute sa o scrie... Numai sa nu ii ceara bani.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG