Linkuri accesibilitate

Alegerile ucrainiene văzute de la Chișinău


În comentariul său din Timpul sociologul Dan Dungaciu scrie că rezultatul alegerilor din Ucraina va fi hotărâtor pentru evoluţia statului, în special, pe termen lung. Un eventual mandat dublu al viitorului preşedinte ucrainean îl va aduce pe acesta, în 2017, în faţa deciziei hamletiene a Ucrainei: va pleca sau nu va pleca flota rusă din Crimeea? Referitor la relaţia Kiev – Chişinău, sociologul a calificat drept un pas înainte demararea rapidă a relaţiei diplomatice între cele două state vecine.

Tema alegerilor din Ucraina este şi în atenţia unor bloggeri, printre care avocatul Roman Mihăieş, care scrie că de rezultatul alegerilor din Ucraina depinde atit sincronizarea duetului Ucraina – R. Moldova privind asocierea si integrarea in UE, cit si reglementarea conflictului transnistrean in interesul R. Moldova. Avocatul aminteste ca avem si o numeroasa minoritate ucraineana in R. Moldova, in special in regiunea transnistreana unde aceasta constituie circa o treime din populatie.

La acelaşi subiect, ziarul de la Moscova Trud scrie că cei mai mulţi alegători din diaspora ucraineană s-au prezentat la urnele de vot în Germania, Statele Unite şi Republica Moldova. Cu toate acestea scriu ziariştii de la Trud, citând politologi, pentru că mulţi dintre ucraineni nu agrează niciun candidat la funcţia de preşedinte, prezenţa la vot a fost mai scăzută decât la alegerile precedente.
XS
SM
MD
LG