Linkuri accesibilitate

Fermierii greci încep o acţiune de blocare a graniţei eleno-bulgare


Protestatarii revendică preţuri garantate pentru produsele agricole şi îngheţarea datoriilor faţă de bănci

La numai două ore de la deschiderea oficială a celui de al patrulea punct de trecere la frontiera bulgaro-elenă, care face legătură între orașele Zlatograd și Xanti, fermieri greci din regiunea Seres au blocat cu peste 300 de tractoare punctul Ilinden-Exohi. Protestatarii cer prețuri garantate pentru produsele lor agricole și înghețarea datoriilor fața de bănci. Acum un an fermierii greci au blocat timp de 20 de zile punctele de frontieră. Acțiunea a adus pierderi considerabile transportatorilor din mai multe țări europene.

Planurile inițiale ale protestatarilor prevăd blocaje în următoarele 5 zile. De la 18 ianuarie acțiunea va începe de dimineața. Deocamdată rămîne deschis principalul punct la granița cu Grecia: Kulata-Promahon. Protestatarii au anunțat că nu vor împiedica circulația autoturismelor și autobuzelorcu turiști ci numai cea a camioanelor grele de transport internațional.

Prefectul regiunii Blagoevgrad Valeri Smilenov a declarat că autoritățile bulgare vor face față problemelor care vor apare dacă protestele se vor extinde. Sunt asigurate echipe de medici și bucătarii de campanie.

Ministerul bulgar al transporturilor a cerut autorităților elene să asigure trecerea liberă a automobilelor bulgărești. În caz contrar, Sofia se va adresa Comisiei Europene.
XS
SM
MD
LG