Linkuri accesibilitate

20 de de ani de la ocuparea centralei Stasi din Berlin


Ofiţerii Stasi avuseseră însă timp destul pentru a distruge nenumărate dosare

Berlin, 15 ianuarie 1990. Reprezentanţii organizaţiei „Noul Forum” au organizat o demonstraţie de protest care urma să se desfăşuare în faţa clădirii centrale a Securităţii est-germane, din cartierul Lichtenberg. Mii de persoane s-au adunat în dupa amiaza acelei zile în faţă clădirii. La un moment dat cineva din interiorul centralei a deschis poarta. Sute de demonstranţi au intrat şi au ocupat clădirea. Un grup de demonstranţi violenţi au devastat cîteva birouri. Multe dosare au fost furate. Nici pînă azi nu se ştie, cine a deschis uşa ferecată dinăuntru şi cine poartă responsabilitatea pentru devastări.

Sub presiunea actiştilor civici, care au participat la aşa numita „masa rotundă”, adică la discuţii cu persoanele din noua conducere de partid şi de stat, Securitatea „Stasi” fusese desfiinţată deja în decembrie. Atunci s-a creat succesorul serviciului secret comunist, care a primit numele de „Oficiu pentru siguranţă naţională” ("Amt für nationale Sicherheit"). În numeroase oraşe est-germane, opoziţia ocupase deja filiale locale ale Stasi. Asta pentru a-i împiedeca pe ofiţeri să distrugă documente. Rememorînd evenimentele de atunci, Martin Gutzeit, cofondator al Partidului Social-Democrat est-german, mai tîrziu director al Oficiului din landul Berlin pentru administrarea fostei arhive a Securităţii Stasi, este de părere că ceea ce s-a întîmplat a fost şi rezultatul unei operaţiuni pusă la cale de poliţia secretă.

Şi activistul civic participant la „masa rotundă”, Carlo Jordan a evocat într-un interviu radio evenimentele la care a participat, amintindu-şi că ofiţerii din interiorul clădirii nu păreau deloc surprinşi că sunt confruntaţi direct cu demonstranţii care au luat cu asalt centrala.

Indiferent de speculaţiile care s-au vehiculat în jurul acestui eveniment crucial, ocuparea centralei Stasi din Berlin a însemnat, practic, sfîrşitul Stasi. Cert este însă şi faptul că ofiţerii au avut timp destul ca să distrugă nenumărate dosare. Hîrtiile ciopîrţite se află astăzi la Oficiul federal care administrează fosta arhivă. Acolo se lucrează de aproape 20 de ani la reconstituirea documentelor afectate. Cînd se va termina această operaţiune de reconstituire, nu ştie nimeni. Toată lumea însă este de acord că reconstituirea este necesară pentru cunoaştera detaliată a trecutului comunist.
Previous Next

XS
SM
MD
LG