Linkuri accesibilitate

Alegerile prezidențiale din Ucraina din perspectivă moldovenească


„Fără stabilitate politică, Ucraina nu va fi în măsură să adopte reformele de care are nevoie”.

Maine ucrainienii votează în primele alegeri prezidențiale după Revoluția portocalie din 2004. Un vot considerat o alegere între Est și Occident... Dar, oricare ar fi câştigătorul scrutinului, una dintre principalele sale sarcini va fi stabilizarea fostei republici sovietice, a doua ţară ca mărime din Europa, care încă oscilează între Rusia şi Uniunea Europeană. Fără stabilitate politică, Ucraina nu va fi în măsură să adopte reformele de care are nevoie, apreciază mai multi analisti. Europa Liberă a cautat sa afle ce stiu moldovenii despre scrutinul presidential din tara vecina, care va avea loc maine.”

„Socot că acolo merge bataia intre presedinte si prim-ministru. Al treilea e Ucraina de la zapad. Acolo e alta politică”;

„Socot că trebuie să fie un presedinte ales bun. Speram ca intre Moldova şi Ucraina o relatie bună, economica, reciprocă, să nă ajutam unii pe altii”;

„Nu vad de la niciun candidat pentru Moldova ceva plusuri”;

„Cu alegerile e greu de spus ce se intampla acolo, dar sper ca democratia va lua initiativa si se vor folosi de sistemele si de ideile europene”.

-----------------------------------------------

Presedintele Comisiei Europene a spus si ca Ucraina are înca multe de facut pentru a se apropia de standardele Uniunii Europene, dar ca el spera ca anul acesta sa vada mai multe progrese democratice in Ucraina, mai ales in ceea ce priveste lupta cu coruptia si independenta justitiei. Despre alegerile de maine din Ucraina, despre cooperarea moldo-ucraineana vorbim la acest sfarsit de saptamana.

Alegerile prezidentiale din Ucraina, care vor avea loc maine, vor deveni nu finalul, ci inceputul adevaratei batalii electorale. Nici unul dintre liderii cursei nu intruneste 50% din sprijinul electoral. De aceea, turul doi este inevitabil. In opinia unanima a sociologilor si politicienilor, lupta va fi continuata intre doi concurenti , asta insemnand o alegere Rasarit si Vest. Europa Liberă a incercat sa afle cum vad moldovenii relatia pe viitor dintre Chisinau si Kiev si ce cred ei despre acest scrutin prezidentil din Ucraina.


„Poate se va mai imbunatati relatiile intre ucraineni acolo dupa aceste alegeri. Le doresc să trăiască la fel de bine cu Rusia, Europa cat si cu Moldova. Ei trebuie sa faca regulă la ei acasă”;

„Relatiile noastre cu Ucraina sunt normale. Dar in legatura cu intoarcerea Bucovinei si partea de sud a Basarabiei, trebuie sa le intoarcă, trebuie s-o recunoască”;

„Relatiile cu Ucraina sunt cele mai complicate. Avem probleme de graniţă, probleme culturale. Personal ştiu cum KGB-ul ucrainean luptă acolo impotriva moldovenilor. Uitati-va cum despar scolile române una după alta din Ucraina”;

„Sunt alegeri prezidentiale. Nu se stie in ce directie va merge politica Ucrainei. Poate Ianucovici isi va da seama in sfarsit ca trebuie sa ducă altfel politica. Daca or fi cu faţa spre Europa, relatiile se vor dezvolta si cand vor dispărea graniţele vom intra odata cu ei in Europa, dar pana atunci problemele vor fi foarte mari”;

„S-ar putea sa fie si mai bune aceste relatii, pentru ca este vecinul nostru cel mai apropiat”;

„Problema este cu hotarul de la Palanca. Energia, gazele care vin in Moldova sunt la un preţ exagerat pentru ca tranzitul este mare pe teritoriul Ucrainei. Relatiile se vor stabili cu puterea care vine, depinde de diplomatia guvernului Filat”;

„Daca este stabilitate in Ucraina, avem de la cine lua un exemplu pozitiv, ca stat foarte mare”;

„Totusi ar trebui sa traim foarte bine cu Ucraina. Ea este salvatorul nostru”;

„Ceea ce tine de Transnistria, cuvantul lor inseamna foarte mult”;

„Trebuie facut ceva cu hotarele acestea. Sa fie mai simplu de intrat, de ieşit. Să mă duc fara probleme, fără să stau 3 ore la vamă, fără să plătesc, poate ne-om duce mai des.”
-------------------------------

L-am intrebat pe fostul ministru moldovean de externe Nicolae Cernomaz, fost ambasador al R. Moldova la Kiev, ce poate astepta Chisinaul de la acest scrutin presidential din Ucraina.

Nicolae Cernomaz
Nicolae Cernomaz
: Pentru noi cel mai important ar fi o claritate a oficialului Kiev cu problema transnistreană. Uitati-va la plasarea geografică a acestei regiuni. Are frontiera numai cu Ucraina. De cum va fi atitudinea noii guvernari faţă de aceste teritoriu, depinde poate chiar existenţa acestei regiuni.

Valentina Ursu: Pe parcursul acestor ani de la proclamarea independenţei Republicii Moldova incoace, ce atitudine a avut KIEV-ul faţă de solutionarea problemei transnistrene?

Nicolae Cernomaz: Se vorbea una, oficial era foarte frumos, dar cand trebuia sa rezolvam practic ceva, era imposibil. Cand a fost semnat un tratat de liber schimb si comerţ, extraordinar de important pentru noi. L-au semnat 2 preşedinţi, dar Rada nu l-a ratificat. Ucraina a ramas una din cele mai corupte regiuni in Europa, erau interese absolut meschine, interese de grup in rezolvarea problemelor inclusiv cu Transnistria. Deoarece acolo era o spalatorie enorma de bani, o contrabandă nemaipomenita. Existenţa acestui teritoriu s-a bazat si se bazează in mare măsură.

Valentina Ursu: Dar ati fost Ministru de Externe si pe timpul guvernarii comuniste, de ce nu ati insistat asupra unei pozitii clare a Ucrainei faţă de Moldova si solutionarea problemei transnistrene?

Nicolae Cernomaz: Ca sa fie clar, in timpul guvernarii comuniste am fost Ministru de Externe timp de 3 luni. E un timp prea putin pentru a putea vorbi ceva mai profund si mai larg.

Valentina Ursu: Dar ati fost ambasador mai mult timp.

Nicolae Cernomaz: Functia ambasadorului este sa dea semnale clare guvernarii.

Valentina Ursu: Le-ati dat?

Nicolae Cernomaz: Absolut.

Valentina Ursu: Si care e impactul?

Nicolae Cernomaz: Impactul depindea si de noi. Eram prieteni azi cu Ucraina, maine cu Uniunea Europeană, prieteni permanenţi cu Rusia. Ca atare noi ne-am ales numai cu dusmani, sau oameni care ne-au tratat foarte neserios.

Valentina Ursu: De ce?

Nicolae Cernomaz
: Trebuie sa ne uitam la ce imputerniciri are prima persoana in stat. La momentul actual cea mai mare problema este problema Transnistriei. Trebuia tratată foarte serios, cu documente, cu probe, de arătat partii ucrainene „domnilor, fisura cea neagră, cu părere de rau, dvs o alimentaţi.” De nenumarate ori s-a vorbit in telegramele, informatiile ce le prezentam conducerii. Vorbeam ca trebuie să procedam aşa sau aşa. Chiar si cu acelasi GUAM, cand fostul preşedinte al republicii categoric nu participa la GUAM. Pozitia cheie in cazul de faţă o avea Ucraina. Avem interesul nostru de integritate teritorială, interes major, trebuie sa discutam, sa negociem. Cu părere de rau, noi nici azi nu avem o echipa de negociatori care ar putea foarte insistent sa ne promoveze interesele.

Valentina Ursu: Fiind şeful misiunii diplomatice a Republicii Moldova la Kiev, ati avut nenumarate intrevederi cu demnitarii de acolo, cei care conduc Ucraina. Ati discutat vreodata cu ei ce atitudine au faţă de Republica Moldova si de ce e una reticentă, daca ati constatat-o ca era aşa?


Nicolae Cernomaz
: Partea oficială era foarte frumoasă. Erau asigurari ca vor face tot. Dar masurile practice erau in de alt ordin. Si in problema frontierei, traficului, probleme comerciale, tarifare. Ei explicau ca nu erau gata, ca sa mai vedem, sa mai discutam. Ceea ce vedeam e că cei care veneau de acasa aveau o pregatire slabă.

Valentina Ursu: Atunci nu trebuie sa ne suparam pe ucraineni dar sa ne suparam pe noi.


Nicolae Cernomaz
: Asta si este ideea.

Valentina Ursu: Dar daca nu ne-am apărat interesele pe parcursul acestor ani, cum am aşteptam o reactie pozitivă a Kievului, să fie ei mai mult interesati de rezolvarea problemelor noastre?


Nicolae Cernomaz
: Printre altele, problema Ucrainei, la justa valoare, a fost tratată pentru prima dată de prim-ministrul Vlad Filat, care a vorbit despre importanta Ucrainei in solutionarea problemelor noastre, şi domnul Ghimpu a vorbit si el despre aceste probleme. In rest, in toti acesti ani nu am prea auzit sa se vorbească la modul serios. Adesea facem plocoane acolo unde nu ni se cere. Fara sa supar pe nimeni, trebuie nu trebuie, toti se duc cu plocon la Moscova, chiar in preajma alegerii preşedintelui. Dar ei nu inteleg ca vecinul tau mai mult iti va rezolva problemele, si este obiligat, pentu propria lui securitate.

Valentina Ursu: Pentru ca vorbim despre acest scrutin prezidential de duminică, haideti sa vedem, incotro merge Ucraina? Spre est sau spre vest? Pentru ca lupta pentru fotoliul prezidential asta ar insemna.


Nicolae Cernomaz: Sunt naivi acei care cred ca va merge spre est sau spre vest. Ianucovici care este catalogat ca unul care este pro-rus, toti vor fi pentru Ucraina. Rusia are mari interese in aceasta regiune. Primul si cel mai important este flota care este in Marea Neagra, din Crimeea. Pana in 2017 trebuie sa fie retrasă. Eu sunt sigur ca oricine ar veni, vor fi alte tarife de plată. Uitati-va ce se intampla. Federatia Rusă le pune niste tarife cosmice la gaz. Daca tu imi pui mie asemenea tarife, eu trebuie sa gasesc o parghie sa te pun la pământ. Preturile conventionale care au fost puse pentru bazarea acesti flote, clar ca nu mai este sub nicio critica a realitatilor de astăzi. Cine nu ar veni, Iuşcenco, Tighibco, Timoşenco, asta nu ar schimba nimic in relatiile cu Rusia. Toti vor păstra interesul faţă de Ucraina.

Valentina Ursu: Va merge Ucraina pe calea integrarii europene? Negocierile sunt cu mult mai avansate decat negocierile pe care le-a purtat Chisinaul.


Nicolae Cernomaz
: Pentru ca noi o zi eram pro-ruşi, a doua zi eram pro-Bruxelles. Ei au mers mai consecvent. In primul rand ei au o echipă de negociatori foarte serioasa, sa recunoastem. Ei au pus niste prioritati care trebuiau rezolvate.

Valentina Ursu: Pentru ei era prioritar integrarea euro-atlantică.


Nicolae Cernomaz
: Si rămâne. Nu prea cunosc eu cazuri cand mergem in Europa, dar fără NATO.

Valentina Ursu: Pe cine cotati cu cele mai mari şanse pentru a ajunge in fotoliul prezidenţial?

Nicolae Cernomaz: Sondajele arată Ianucovici. Şanse au toti, dar in turul 2 vor intra doar 2 candidaturi, dar le sufla in ceafă la ambii Tighibco, pământeanul nostru.

Valentina Ursu: Ce ştiţi despre el?

Nicolae Cernomaz: Numai bine. A fost guvernatorul Bancii nationale. In perioada cand eram ambasador era ministrul economiei, a fost şeful stafului electoral al lui Ianucovici, cred ca multe a invatat. Este destul de simpatic, destul de bogat. Cele mai clare mesaje pe care le dă electoratul este Serghei Tighibco.
Serghei Tighibko la o conferință de presă la Kiev


Valentina Ursu: Eventual, dacă câştigă acest scrutin prezidenţial ar putea sa aduca in albia firească relatia moldo-ucraineană?


Nicolae Cernomaz
: Sigur că da. El ar putea chiar să impace aceste grupari etnice. Este un om moderat, foarte tolerant. Pe noi nu ne-ar deranja daca ar fi un ucrainean. Noi avem aici peste 800 de mii de ucraineni aici. Daca ar fi deştept, ar face multe pentru acest pământ, eu aş vota pentru el, indiferent de etnia pe care o are.


---------------------------

Svetlana Demceac, originara de la Orhei este presedinta societatii moldovenilor din Kiev. Ea a renuntat la cetatenia R. Moldova, in favoarea celei ucrainene. Am vrut sa aflu pe cat de importante sunt pentru ea aceste alegeri de maine.

Svetlana Demceac
Svetlana Demceac
: Sunt superimportante pentru toti cetatenii Ucrainei. Noi fiind moldoveni de nationalitate, suntem cetateni ai Ucrainei. Evident ca locuind in Ucraina, vrem sa se dezvolte, sa fie o tara cu o economie dezvoltata, toata lumea sa se simta bine aici, inclusiv noi moldovenii care locuim de multi ani aici.

Valentina Ursu: Ce viitor doriti sa aiba Ucraina?

Svetlana Demceac: Evident un viitor democrat. Ar fi bine sa nu fie votat niciunul din cei 3 candidati care au fost la putere. Nici Timoşenco, nici Ianucovici şi nici Iuşcenco. Poporul trebuie sa arate că nu poate fi folosit de fiecare dată doar ca electorat. Are dreptul sa-si spuna odată părerea si sa spuna odată ceea ce nu puteau sa spuna 5 ani de zile. Eu, personal, voi vota pentru Tighibca; e clasa mijlocie. Un politician si un economist de forţă. In Ucraina a ocupat posturi diferite la Banca Natională, şi ministru a fost. Nu vorbşte mult, dar face lucru.

Valentina Ursu: Incotro ar trebui sa mearga Ucraina? Spre est? Spre vest?


Svetlana Demceac: Evident că in Europa. Rusia este o ţară mare si un vecin cu care nu poti sa te certi niciodată.

Valentina Ursu: Cum vedeti relatia moldo-ucraineană după alegerile de duminică?


Svetlana Demceac
: Nota zero. Nu stiu cu ce s-au ocupat politicienii din Moldova si Ucraina, dar nu sunt relatii. Sper sa se schimbe ceva, pentru ca in Moldova s-a schimbat după alegeri.

Valentina Ursu: Cum se simt moldovenii care s-au stabilit cu traiul in Ucraina? Protejati de statul ucrainean? Ar trebui mai multa protectie din partea Moldovei?

Svetlana Demceac
: Moldovenii care sunt deştepti la locul lor se dezvolta, si-au gasit un loc in aceasta societate. De multe ori au facut lucruri frumoase si pentru Ucraina. Daca vor sa faca un lucru, moldovenii din Ucraina il pot face, nimeni nu-ti incurca, nu are importanţă cine esti după nationalitate. Apropo, dnă Valentina, am gasit pe internet cine dintre candidatii preşedinti a spus despre natiunea moldovenească. A fost domnul Lăpuşneac de la Ujgorod. Am citit foarte atent contextul in care a fost spus. Vreau sa va spun ca domnul Lăpuşneac a incercat sa-l injosească cumva pe domnul Tighibco. Tot ce a fost scris acolo este un neadevar. Domnul Tighibco doar s-a nascut in Moldova. El e un om politic cu o pozitie foarte normală pentru Moldova.

Valentina Ursu: Veti merge la scrutinul prezidential?

Svetlana Demceac: Evident. Toata lumea vrea schimbari, a obosit de cearta din societate, toata lumea vrea sa se schimbe ceva.
-----------------------------

Conform statisticii, in Republica Moldova locuiesc 72 de mii de persoane ce detin cetatenia Ucrainei. Am mers la Edinet, zona unde sunt mai mule localitati populate de ucraineni . Desi nu au cetatenia Ucrainei i-am surprins interesati de cele ce se petrec in Ucraina.

„Daca m-ati intreba pentru cine aş vota, mi-ar fi greu sa raspund. E mai usor sa te orientezi fiind in Ucraina decat peste hotare”;

„Si eu sunt ucraineancă, dar sunt scrisă in documente ca moldoveancă”;

„Pe nationalitate sunt ucrainean. Dar iată bătaia asta de joc în Ucraina e la fel ca si la noi”;

„Stim ca acolo se duce o lupta incordată intre partide”;

„Eu sunt originară din regiunea Doneţk, ţin cu Ianucovici. Nu sunt la curent cu biografia lui Iuşcenco”;

„O susţin pe Iulia. Ea este o femeie, puţin mai moale, de ea mi-a plăcut. Ea îi intelege pe oameni mai bine”;

„Noi nu avem posibilitatea sa votam. Suntem sustinatori pasivi, iar dacă ni s-ar permite 2 cetăţenii, am fi mult mai la curent cu ce se intamplă acolo”;

„Ei sunt oameni cu care ne intelegem foarte bine. Cu atât mai mult ca eu sunt nascut langa hotar. Sat lângă sat. E un popor destul de intelept”;

„Noi retrăim de ce se intampla in Ucraina, iar cand auzim cantece ucraineşti, le cântem cu lacrimi in ochi”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG