Linkuri accesibilitate

17.01 Chișinău - Bilanț al președintelui Lucinschi pe 1999


Petru Lucinschi cu omologul său ucrainean Lenid Kuchma în ianuarie 2000
Petru Lucinschi cu omologul său ucrainean Lenid Kuchma în ianuarie 2000

P. Lucinschi: „Îi clar că România va fi acceptată mai înainte decît noi [în spațiul Schengen]. Cum vor evolua evenimentele eu nu ştiu. Dar îi clar că România şi Moldova vor avea un acord special...”



17 ianuarie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Bilanţ al președintelui Lucinschi pe 1999.

Edgar Șelaru: „Anul 1999 a fost foarte dificil pentru Republica Moldova, dar este un fapt pozitiv că problemele au fost abordate într-un cadru democratic, fără a degenera în acţiuni neconstituţionale” a declarat astăzi preşedintele Petru Lucinschi. La conferinţa de presă de astăzi, cu ocazia împlinirii a trei ani de la investirea sa în funcţie, şeful statului a vorbit totodată despre perspectivele republicii în anul 2000. De la Chişinău relatează Radu Benea.

Preşedintele Petru Lucinschi a apreciat anul 1999 drept unul foarte dificil pentru Republica Moldova. Pe plan economic, a spus şeful statului, s-a reuşit foarte puţin, nivelul de trai al populaţiei s-a înrăutăţit considerabil pe fondul unei creşteri a ratei inflaţiei pînă la 43% şi al diminuării Produsului Intern Brut cu peste 5%. Pe plan politic, s-au produs două schimbări de guvern şi au avut loc dispute aprinse pe marginea oportunităţii modificării sistemului de guvernare, dezbateri care încă nu au luat sfîrşit. Ceea ce este însă important, a subliniat şeful statului, e că aceste probleme s-au discutat într-un cadru democratic, fără a degrada în acţiuni neconstituţionale. Cît priveşte rezultatele politicii externe, Petru Lucinschi a spus că acestea au fost destul de bune.

Vorbind despre perspectivele anului 2000, Petru Lucinschi a fost de părere că se pot obţine rezultate pozitive în mai multe sectoare ale economiei dacă vor fi lăsate la o parte dezbaterile politice inutile. Odată cu elaborarea Bugetului de Stat pe anul curent, a spus şeful statului, vor fi luate în calcul mai multe modalităţi neordinare de completare a veniturilor, care vor fi însoţite de schimbări profunde a politicii fiscale. Lucinschi însă a evitat să facă precizări în acest sens.

Pe plan extern, a spus şeful statului, anul 2000 nu va fi la fel de intens ca anul trecut. Republica Moldova, în anul curent, va încerca să se apropie mai mult de ţările arabe şi de China. De asemenea, el şi-a exprimat speranţa că vor fi semnate tratatele de bază cu România şi Federaţia Rusă.

Referindu-se la perspectivele soluţionării diferendului transnistrean, Petru Lucinschi a menţionat: „Dacă va fi voinţa Rusiei, Ucrainei, cu suportul OSCE, eu cred că s-a copt întrebarea pentru a adopta documentul principal. Dar multe depind de relaţiile noastre directe cu Transnistria. Ei fac mai mult accent pe problemele acestea economice. Noi nu ne împotrivim la acest model de conlucrare, fiindcă însuşi faptul că la noi nu se împuşcă tot mult înseamnă. Pe urmă, cel mai mare succes care a avut loc la Istanbul e un fapt istoric. Să ştiţi că pasul acesta a fost făcut împreună cu aceeaşi Rusie. Că noi deseori vedem unele contrapuneri. Dar se vor mai limpezi lucrurile acestea. Eu cred că după alegerile prezidenţiale din Rusia, vom avea o discuţie mai concretă. Eu sper la rezolvarea acestei probleme”.

Întrebat ce impact ar putea avea asupra Republicii Moldova o eventuală intrare a României în spaţiul Schengen acum, după admiterea ei la negocierile de aderare la Uniunea Europeană, Petru Lucinschi a spus:
„Îi clar că România va fi acceptată mai înainte decît noi. Cum vor evolua evenimentele eu nu ştiu. Dar îi clar că România şi Moldova vor avea un acord special, cum încercăm de exemplu acum noi cu Bulgaria să avem un acord cu vizele, să fie mai simplu. Trebuie să aşteptăm de la procesele astea care se întîmplă poate chiar un pas înapoi în realizarea intenţiilor care au fost cîndva de a avea o Europă unită, fără hotare ş.a.m.d. Eu cred că aceasta ne aşteaptă, dar nu-i nimic straşnic. Noi cu Ucraina, cu România, cu ţările mai tradiţionale vom găsi o modalitate mai simplă”.

În context, şeful statului a anunţat că astăzi a semnat decretul privind numirea unui alt reprezentant al său la procesul de negocieri cu Tiraspolul. Acesta este fostul ministru al justiţiei, Vasile Sturza, care l-a înlocuit pe Ion Leşanu în legătură cu numirea acestuia din urmă în funcţia de ministru al Industriei şi Energeticii. Legat de asta, Lucinschi a subliniat că la această etapă aspectele juridice vor deveni prioritare în negocierile cu Transnistria.

În alt context, referindu-se la agenda apropiatului summit CSI de la Moscova, Petru Lucinschi a ţinut să menţioneze că prezenţa Republicii Moldova în cadrul acestui organism trebuie să fie „una avantajoasă”. Spaţiul CSI, a adăugat Lucinschi, trebuie să fie folosit raţional. În acest sens, el a salutat intenţia de a aborda şi la acest summit problema sporirii eficienţei structurilor de conducere ale CSI-ului, în special privind acordarea unor împuterniciri suplimentare Consiliului executiv. La reuniune, potrivit lui Lucinschi, vor fi reluate discuţiile asupra acordului privind crearea zonei economice libere şi a iniţiativei privind abilitarea Judecătoriei Economice a CSI-ului cu dreptul de a aplica sancţiuni.

Din Chişinău, Radu Benea, Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG