Linkuri accesibilitate

Criticile celor "4 muşchetari" şi viitorul partidului-mamut


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Gheorghe Cojocaru despre incertitudinea legată de proiectul politic al foştilor deputaţi din fracţiunea PCRM

Gheorghe COJOCARU: Criticile sunt multiple şi, ceea ce este esenţial, ele sint lansate tot de pe partea stângă a eşichierului politic şi, probabil, prin aceasta sunt mai puţin obişnuite şi mai greu de suportat şi pentru liderii comunişti. Acestora li se reproşează, în primul rând, faptul de a fi ratat modernizarea Republicii Moldova în perioada în care s-au aflat la guvernare, lipsa performanţelor economice care să conducă la asigurarea unui trai decent pentru majoritatea populaţiei, după cum şi privatizările dubioase ale bunurilor de stat de către persoane apropiate ex-preşedintelui Voronin. Acuzaţiile vizează politica externă anti-rusă a PCRM din anii 2004-2007, dar şi cooperarea cu NATO şi trimiterea militarilor moldoveni în Irak. Nu este trecută cu vederea nici relaţia „constructivă” a fostului partid de guvernământ cu liderul PPCD, Iurie Roşca sau distorsionarea „conceptului ideologic” al PCRM de către „ideologul” comunist Mark Tkaciuk.

Vasile BOTNARU: Tinta principala a scrisorii deschise totusi este liderul Partidului comunistilorVladimir Voronin si i se reproseaza, putem citi asta, grave erori politice, nu?

Gheorghe COJOCARU: Asa este, autorii scrisorii deschise acuză fosta guvernare şi conducerea de virf a PCRM de faptul că au permis vandalizarea sediilor Parlamentului şi Preşedinţiei, că nu au mers la un compromis rezonabil cu alte forţe politice, pentru a depasi starea de criza politica, provocând alegeri parlamentare anticipate. Deciziile, tactica şi acţiunile greşite ale liderilor PCRM de după alegerile din aprilie anul trecut, arată autorii acestei scrisori, au discreditat şi mai mult formaţiunea comunistă în faţă alegătorilor şi au determinat înfrângerea acesteia la alegerile parlamentare din 29 iulie, anul trecut. După toate acestea, conducerea politică a PCRM ar fi trebuit să-şi dea demisia, ceea ce, însă, nu s-a întâmplat, urmând, dupa cum se stie, actul de boicotare a alegerilor şefului statului propus de Alianţa pentru Integrare Europeană. Autorii scrisorii deschise dezaproba acest tip de comportament politic al fostilor camarazi de arme, prin care „conducerea PCRM, din nou a pus interesul personal şi de grup mai presus de interesele naţionale ale Moldovei”.

Vasile BOTNARU: Cei patru „muschetari ex-comunisti”, cum i-a poreclit un post de radio, incearca sa acrediteze un proiect politic propriu, poate chiar mai de stânga, decit cel al comunistilor, ancorat pe ideea unui patriotism de stat. Ce viitor poate avea un asemenea proiect?

Gheorghe COJOCARU: In primul rind, prezentul acestui proiect este în ceaţă, atâta timp cât stânga este dominată autoritar de Partidul Comuniştilor, vocea acestui grup de foşti activişti comunişti este încă slabă, abia auzita, iar şansele lor vor depinde de modul în care îşi vor construi propria lor identiate politică – va fi aceasta o poziţie la stânga sau la dreapta de PCRM, se vor afirma aceştia ca şi o prezenţă scenică distinctă sau ca şi o grupare marginală. Viitorul acestui proiect, ca alternativă declarată la PCRM, va depinde şi de ceea ce se va întâmpla cu acest partid-mamut. O erodare substanţială a Partidului comunistilor va oferi o şansă în plus noilor actori de pe stânga scenei politice.
XS
SM
MD
LG