Linkuri accesibilitate

O stea georgiană a operei: Nino Machaidze la Praga


 Nino Machaidze în "Lucia di Lammermoor"
Nino Machaidze în "Lucia di Lammermoor"

„Educația mea muzicală adevărată a avut loc în Georgia, după cum întreaga mea tehnică este georgiană. Totul mă leagă de Georgia.”

O tînără stea a operei internaționale, Nino Machaidze, 26 de ani, născută în Georgia, a trecut zilele acestea pe firmamentul Pragăi, într-un concert de gală, cotat de lux: prețul biletelor s-a ridicat pînă la echivalentul a 190 de euro. Cine este Nino Machaidze din relatarea următoare, redactată de Victor Eskenasy pornind de la interviul exclusiv acordat Europei Libere:

Opera Chic, blogul cel mai popular și iconoclast din lumea operei, vorbește despre soprana georgiană cu ironie și reținere, ca despre un produs al mașinii de public relations de la Scala, opera milaneză în a cărei Academie vocală Nino Machaidze a devenit o stea de mărime vizibilă. Cronicile muzicale vorbesc despre puritatea vocii tinerei georgiene, născută în 1983 la Tbilisi, despre prezența ei scenică atrăgătoare, reproșîndu-i însă o lipsă de adecvare psihologică în rolul titular ce a impus-o la Festivalul de la Salzburg, în 2008: Julieta din opera lui Gounod, Romeo și Julieta.
Nino Machaidze


Cu siguranță, șansa i-a surîs atunci cînd Anna Netrebko, gravidă, și-a anulat contractul la Festivalul de la Salzburg. Șansă, deoarece nu numai că l-a avut ca partener pe popularul Rolando Villazon, dar Deutsche Gramophone a înregistrat și pus pe piață DVD-ul spectacolului.

Intervievată de Manana Kuzma, de la serviciul georgian al Europei Libere, despre școală muzicală din Georgia, Nino Machaidze declara: „Cînt de cînd mă știu. Aveam 8 ani cînd am început să cînt arii și am luat lecții de canto cu profesorul meu la școala de muzică, departament al Conservatorului de Stat din Tbilisi. La 17 ani am intrat la conservator, așa că educația mea muzicală adevărată a avut loc în Georgia, după cum întreaga mea tehnică este georgiană. Chiar acum, cînd călătoresc și cînt în întreaga lume, metoda și antrenamentul vocii rămîn cele georgiene. Totul mă leagă de Georgia. La 21 de ani am postulat la La Scala, am fost acceptată și de atunci trăiesc la Milano.”

Ar fi de adăugat că prima trambulină pentru Nino Machaidze a fost Concursul vocal internațional „Leyla Gencer” de la Istanbul, la care cîștigat premiul întîi și care i-a deschis accesul la Accademia de la Scala. In 2007 a fost acceptată în celebra companie italiană și a cîntat în rolul Despinei din Cosi fan tutte, Lauretta în Gianni Schicchi sub bagheta lui Riccardo Chailly și Musetta din Boema, apărînd apoi și în Amina din Somnambula lui Bellini, la Teatro Carlo Felice din Genova. La Milano s-a și căsătorit cu un tînăr și talentat bariton italian, coleg de școală, Guido Loconsolo.

In rolul Julietei, la repetițiile cu Romeo și Julieta la Salzburg în 2008
Cel de-al doilea și decisiv pas pentru o adevărată carieră internațională a fost momentul Salzburg 2008, cînd, într-o singură lună a învățat rolul Julietei pe care nu-l cunoștea și a luat primele lecții de franceză. Condițiile nu au fost ușoare deoarece, declara Nino Machaidze în interviul cu Europa Liberă, spectacolele au coincis cu declanșarea războiului ruso-georgian: „Nu puteam pleca pentru aveam șapte spectacole în cursul festivalului. De cîte ori priveam știrile sau vorbeam cu familia, nu mă puteam opri să nu plîng. Plîngeam, plîngeam, plîngeam, iar apoi mi-am spus: trebuie să te calmezi, nu-ți poți pierde controlul, fiindcă mîine ai un alt spectacol. Dacă ar fi fost după mine nu aș fi ezitat un minut: aș fi plecat direct în Georgia să fiu cu familia mea. A fost un moment extrem de dificil din viața mea.”

Dar, cum se petrece adesea în viață tot răul spre bine, iar succesul de la Salzburg și renumele de la Scala din Milano o propulsează astăzi pe tînăra soprană georgiană spre Metropolitan Opera și, poate, o mare carieră vocală pentru care și-a demonstrat predispoziția și în concertul de marți, de la Praga.
Afișul concertului de la Praga
Previous Next

XS
SM
MD
LG