Linkuri accesibilitate

Chrystal Callahan - un manechin vedetă în Cecenia


Chrystal Callahan
Chrystal Callahan

Cei care cunosc realităţile cotidiene ale Ceceniei sub Ramzan Kadîrov spun că programul este un exerciţiu de imagine – pură propagandă.

Chrystal Callahan este o fata tînară si extrem de atrăgatoare, un manechin canadian care a devenit, spre uimirea multora si plăcerea altora, cea mai cunoscuta vedeta a televiziunii din Cecenia. Cu alte cuvinte a devenit, chipul internaţional al preşedintelui pro rus Ramzan Kadîrov. Frumoasa canadiană a acordat un interviu corespondentei Europei Libere, Claire Bigg, încercînd să explice cum e sa îţi schimbi atît de radical viaţa...

Chrystal Callahan tăieşte la Groznîi, ii place să faca cumpărături, să umble prin magazine, să îmbrace haine create de designeri cunoscuţi şi să manînce bine... şi în localuri luxoase... si tocmai pentru ca îi plac toate acestea, a fost aleasă să prezinte un program de televiziune care să vorbească despre – modă, cumpărături, haine de marcă si mîncare sofisticată... Cum se potriveşte acest program pentru televiziunea din Cecenia, republica Federaţiei Ruse care a văzut unele dintre cele mai crunte războie in ultimii 20 de ani şi care este condusă cu o mînă de fier de preşedintele pro rus Ramzan Kadîrov, unul din locurile considerate cele mai periculoase din lume.?!.... asta este o altă poveste...

Mă simt în totală siguranţă”, spune frumosul manechin de la Toronto. „Cred că toata problema este una de percepţie. Oamenilor le este frică să vină în Cecenia din cauza a tot ce se scrie rău în presa. Aproape niciodată nu ajunge vreo ştire buna din Cecenia în atenţia presei internaţionale, aşa că eu cred ca asta este de fapt problema...” Si cu un astfel de crez jurnalistic, Chrystal şi-a conceput programul, intitulat „Ştirile săptamînii”.

Emisiunea este, cum auziti, în limba engleza si cu subtitluri în limba rusa şi se difuzează în fiecare duminica seara. Cuprinde, in afara de ştiri bune, un subiect cultural si un dialog cu telespectatorii pe probleme curente.

Chrystal a venit pentru prima data in Cecenia in 2007 si nu are nici cel mai mic regret. Programul pe care il face este chiar „cel pe care l-a visat”... Cei care cunosc realităţile cotidiene ale Ceceniei sub Ramzan Kadîrov spun ca programul, făcut cu o mulţime de bani, nu este altceva decit un exerciţiu de imagine – pură propaganda. Chrystal nu se lasă intimidată si argumentează: „Caut să arat partea frumoasa a vieţii si cum oamenii caută să îşi păstreze cultura şi tradiţiile. Prezint oameni si magazine care arata altfel si vorbesc despre lucrurile bune ce au fost făcute si, ultima data, cînd am verificat in dictionar, cuvintul pozitiv nu este sinonim cu propaganda...”

Preşedintele Kadîrov este cel mai mediatizat politician in programul prezentat de frumoasa manechină din Canada si Chrystal vorbeşte despre el numai in superlative. In emisiunea sa stirile suna cam asa „preşedintele Kadîrov, este cea mai mare speranţă a cecenilor” sau „Activitatea politica a preşedintelui Kadîrov poate fi comparată cu cea a lui Petru cel Mare”.

Ce crede frumoasa canadiana despre jurnaliştii sau activiştii pentru drepturile omului, precum Natalia Estemirova, critici ai regimului lui Ramzan Kadîrov şi morţi în „Cecenia cea cu ştiri pozitive” ? Răspunsul tinerei este simplu „speculaţii, bîrfe, zvonuri”.

Recent Chrystal a scris si o carte intitulată „Jurnalul unui manechin in Cecenia” si se gîndeşte serios să se apuce şi de o cariera muzicală; şi cîntă, în cecenă....

Chrystal Callahan în Cecenia


XS
SM
MD
LG