Linkuri accesibilitate

Scumpirea gazelor naturale şi urmările în lanţ


Valeriu Prohnitchi
Valeriu Prohnitchi

Agenţia Naţională pentru protecţia concurenţei ar trebui să verifice majorările de preţuri la anumite bunuri şi servicii

„Am auzit despre valul de scumpiri. Ar fi un lucru normal daca s-ar adauga la salarii si apoi sa se scumpeasca. Dar la noi intai se scumpeste si nu se stie daca o sa se adauge la salariu, este o chestie nu prea placuta. Primele lucruri necesare pentru om o sa fie scumpite”.

„Preturile se scumpesc de la preturile mondiale ale petrolului. Care au milioane, apartamente, case mari, venit – au de unde plati, dar restul nu”.

„Noi si asa traim cu preturile ca in Europa, dar cu salariile ca in Moldova. Nu s-au calculat inca, dar ni s-a spus sa ne pregatim si sa nu fim foarte optimisti. Sigur ca noi ne limitam la unele cheltuieli, mai intram in datorii, eu am credite de exemplu, ca am baiat care invaţa”.

„Cam des atatea scumpiri. Sa se scumpeasca cu 20% aproape toate serviciile comunale intr-o perioada de criza economica nu e foarte bine pentru populatie. Dar nu depinde numai de conducere, dar de faptul ca Rusia a scumpit gazele”.

„Dar asta e viaţa si acesta este pretul vietii. Ce am mostenit de la comunisti aceea avem si trebuie sa induram si mai rele ca acesta ne e viitorul. Sper ca dupa valul acesta de stabilire a preturilor la caldura si la energie, pe la mijlocul anului, daca va da Dumnezeul sa ramana aceeasi putere o sa iesim si din criza aceasta. Noi ne-am nascut in criza, traim in criza si o sa murim in criza”.

L-am rugat si pe analistul economic Victor Chivriga sa ne spuna la ce servicii si tipuri de marfuri ar putea sa creasca preţurile, urmare a scumpirii gazelor si a unor accize.

Victor CHIVRIGA: Exista motive de a spune ca va fi un val de crestere a preturilor, si aceste lucru este clar. Vom avea preturi mai mari la gazele naturale, va aparea o crestere la energia electrica, la resursele pentru termoficare. Scenariul prevede si o majorare a preturilor la unele produse ce vor fi produse in industrie, care utilizeaza gaze naturale, energie electrica, etc.

Directorul executiv al centrului analitic Expert-Grup Valeriu Prohnitchi recomanda Agentiei nationale pentru protectia concurentei sa verifice majorarile de preturi la anumite bunuri si servicii, care nu au legatura cu scumpirea resurselor energetice.

Valeriu PROHNITCHI „Produsele lactate de exemplu. Nu ar trebui sa se scumpeasca atât de brusc. Anume la aceasta etapa. Cred ca agentia ar trebui sa investigheze, daca la mijloc nu e vreun aranjament anti-competitiv. Si multe piete din Moldova sunt controlate de asemenea aranjamente mafiotice.”

Ministrul Economiei Valeriu Lazar a declarat ieri, intr-o conferinţa de presa, ca ministerul elaboreaza anumite actiuni ce ar trebui sa diminueze impactul majorarii tarifelor si sa impedice cresterile neintemeiate de preturi, dar nu a facut si alte precizari.
Previous Next

XS
SM
MD
LG