Linkuri accesibilitate

Stare de alertă și măsuri profilactice pentru evitarea unei pandemii gripale


Aliona Șerbulenco
Aliona Șerbulenco

Aliona Serbulenco: „un factor motrice care ar fi convingător pentru întreaga populaţie este deja că vaccinul care este administrat nu a înregistrat nicio reacţie adversă”.

Ministerul sănătăţii rămâne în continuare îngrijorat de situaţia epidemiologică privind infecţiile respiratorii virale şi noua gripă, situaţie pe care o califică drept tensionată. Chiar dacă numărul cazurilor de invecţii virale respiratorii, gripă şi pneumonii acute s-a redus considerabil de la începutul anului şi până astăzi la mai puţin de 2 mii. Virusul gripal A H1N1 a provocat în aceaşi perioadă moartea a 9 persoane, ridicând numărul total al victimelor la 35. Ministerul sănătăţii e nemulţumit de faptul că oamenii din aşa-numitele grupuri de risc, din care fac parte şi medicii nu se grăbesc să se imunizeze, de tema unor eventuale efecte negative ale vaccinului. Cu toate acestea, ministerul sănătăţii a anunţat că va recomanda să fie extinsă campania de imunizare de la categoriile de risc, la întreaga populaţie. De ce? Am întrebat-o pe dna Aliona Serbulenco, şefa direcţiei politici în sănătate publică din cadrul ministerului sănătăţii.

Aliona Serbulenco: Nu există cu adevărat o situaţie de epidemie, dar este o stare de alertă şi accentul pe care îl pune Ministerul Sănătăţii este profilaxia, pentru a nu admite situaţii mult mai agresive. Profilaxia specifică o reprezintă vaccinarea, de aceea s-a şi început campania de vaccinare din 14 decembrie 2009.

Radu Benea: Câte persoane au fost vaccinate până acum?

Aliona Serbulenco: Campania de vaccinare a început pentru grupurile ţintă. Până în prezent avem o cuprindere de vaccinare în raioanele republicii de circa 35,3 %. Nu avem date raportate pentru teritoriile din Est şi UTA Găgăuzia.

Radu Benea: Aveţi în vedere că lumea nu se prea grăbeşte să se vaccineze?

Aliona Serbulenco
: Ne vine greu să facem o concluzie ca să nu fie una pripită. La Comisia extraordinară a Guvernului va fi pusă în discuţie această problemă pentru ca raportarea să fie zilnică şi atunci vom putea să avem un tablou mai clar a situaţiei.

Radu Benea: Într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii am văzut că Ministerul a acuzat de iresponsabilitate medicii care nu s-au vaccinat. Dar nu ar trebui să decidă fiecare pentru sine să se vaccineze sau nu?

Aliona Serbulenco: Ministerul Sănătăţii este cu adevărat un pic derutat. Avem cazuri de deces printre lucrătorii medicali şi sunt primii care intră în contact cu pacienţii infectaţi, şi anume lucrătorii medicali sunt supuşi riscului major. De aceea rigiditatea care o dispun medicii în campania de vaccinare desigur că ne pune în gardă, mai ales că se raportează că reacţii adverse la vaccinul antigripal practic nu se înregistrează.

Radu Benea: Exact, tocmai asta e şi situaţia, mulţi cetăţeni deşi le este frică de gripă, la fel de frică le este şi de vaccin.

Aliona Serbulenco: Este foarte greu să convingi un medic deoarece orice medic cunoaşte ce reacţii advrese poate avea un vaccin, cunoaşte mai multe aspecte a oricărei boli. Aş spune că un factor motrice care ar fi convingător pentru întreaga populaţie este deja că vaccinul care este administrat nu a înregistrat nicio reacţie adversă şi cele 35 de cazuri de deces ne vorbeşte despre faptul că este cu mult mai ieftin să previi decât să mizezi pe ideea că „poate pe mine nu mă va afecta”.

Radu Benea: Există riscul unui nou val de gripă pandemică? Ce spun specialiştii?

Aliona Serbulenco: Specialiştii prognozează pentru luna februarie un al doilea val de gripă, apogeul urmând a fi atins în aprilie. Pentru că vaccinul nu are un efect imediat, pentru a rezista gripei pandemice este necesară o perioadă de 3 săptămâni, de aceea credem că perioada este foarte oportună pentru vaccinarea populaţiei. Până la urmă orice preparat administrat este un preparat chimic care poate avea şi efecte adverse. Vaccinul antigripal la el este un preparat chimic. Astăzi este un lucru foarte pozitiv că populaţia are acces la internet, la informaţie, însă aceasta deseori este eronată. Acest lucru a şi influenţat reticenţa populaţiei. Cu aceeaşi problemă s-a confruntat şi România.

Radu Benea: Dacă un cetăţean simplu vrea să se imunizeze, ce trebuie să facă? Vaccinul este gratis sau contracost? Există suficient vaccin la Centrele de Familie?


Aliona Serbulenco
: Dat fiind faptul că noi am avut importate 150 de mii de doze, la moment se prevede vaccinarea doar a grupurilor ţintă. Nu există niciun impediment pentru grupurile în cauză. Merge la medicul de familie, este examinat pentru a nu avea contraindicaţii. În cazul acesta gratis primesc vaccinul. Pentru cetăţenii simpli mai aşteptăm ca să fie importat a doua tranşă de vaccin, mai ales că Organizaţia Mondială a Sănăţii ne promite o donaţie 950 de mii de doze de vaccin antigripal. Această donaţie ne-ar permite să vaccinăm nu doar grupurile ţintă dar şi populaţia.
XS
SM
MD
LG