Linkuri accesibilitate

Relațiile militare americano-nipone


Baza aeriană de la Kadena, Okinawa
Baza aeriană de la Kadena, Okinawa

Fortele armate americane considera baza de la Futenma un reper extrem de important al strategiei de aparare atît a Japoniei, cît și în eventualitatea izbucnirii unui război în Peninsula Coreea.

Turneul diplomatic Asiatic al secretarului de stat, Hillary Clinton a debutat cu o intilnire cu ministrul de externe nipon. Care este starea acelei aliante a Americii? – e intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Secretarul de stat Hillary Clinton a spus ca administratia Obama are incredere in asigurarile oferite de Japonia din care rezulta ca acea tara este hotarita sa continue alianta de securitate, care dateaza din perioada care a urmat celui de-al doilea razboi mondial. Asta in ciuda faptului ca la Tokyo este luata in considerare eventualitatea abandonarii unei intelegeri din 2006 cu privire la o baza militara americana.

Clinton a declarat ca guvernul nipon si-a facut cunsocute intentiile cu privire la mutarea bazei aeriene Futenma, iar administratia americana a luat act si respecta aceste deliberari. Dupa ce s-a intretinut cu omologul sau, Katsuya Okada la un hotel din Honolulu, Hillary Clinton nu a parut sa fi primit asigurari ca nu se intentioneaza inchiderea bazei Futenma.

Fortele armate americane considera ca acea baza este un reper extrem de important al strategiei de aparare nu numai a Japoniei, dar si in eventualitatea izbucnirii unui razboi in Peninsula Coreea. Okada a reiterat ca guvernul din care face parte va lua o decizie cu privire la baza pina in mai. Seful diplomatiei nipone a spus ca decizia va fi luata in asa fel incit sa aiba un impact minim asupra aliantei americano-japoneze.

Ca o concesie facuta interlocutorului sau, Clinton a spus ca e important ca Statele Unite sa mentina un rol in securitatea regiunii, dar ca trebuie sa tina cont de impactul pe care prezenta unei baze il are asupra comunitatilor locale, in acest caz zgomotul provocat de avioane si alte probleme. Intr-o alocutiune rostita la Universtatea din Hawaii, doamna Clinton a spus ca Washingtonul pune preț pe aliantele cu tari asiatice, dar si pe aliantele regionale, menite sa intareasca cooperarea si securitatea. Secretarul de stat a aratat ca obiectivul ultim al cooperarii este inlaturarea suspiciunii care inca exista ca ramasita a trecutului tulbure al regiunii. Ea a aratat ca nici o tara, inclusiv Statele Unite, nu trebuie sa domine regiunea, dar – a adaugat Hillary Clinton— rolul Americii este de neinlocuit. „Noi putem oferi resurse si facilita cooperare in maniere pe care ceilalti actori internationali nu le pot practica sau, in unele cazuri, nu se bucura de increderea necesara pentru a o face”.
XS
SM
MD
LG