Linkuri accesibilitate

Freedom House: creşterea numărului ţărilor cu regimuri autoritare


Libertarea în lume - 2010
Libertarea în lume - 2010

Degradarea libertăţilor în spaţiul post sovietic - progrese în procesul de democratizare în zona balcanică

Raportul Freedom House “Libertatea în lume - 2010” vorbeste despre o erodare constată a libertăţilor politice si civice în lume. Iar Wall Street Journal constata ca “trecem printr-o recesiune a democratiei”. Pentru al 4-lea an consecutiv.

A crescut numărul ţărilor cu regimuri autoritare, categorie în care este inclusă şi Rusia. În general, în spaţiul fost sovietic, Freedom House constată o degradare a libertăţilor. Există însă şi excepţii, una dintre ele fiind Moldova care a progresat de la categoria “ţară nelibera” la “parţial libera”.
Un rol important pare să-l fi jucat alegerile generale de anul trecut, considerate de observatori, interni si internationali, drept libere si corecte. Deşi departe de perfecte. Un alt punct in favoarea Moldovei a fost alternanta la putere, faptul ca dupa 8 ani de regim communist, a venit la putere o alianta de centru dreapta. Aşa ca la capitolul “libertăţi politice” Moldova progreseaza, primind 3 puncte (in punctajul Freedom House, 1 este nota cea mai buna iar 7 cea mai proasta).

Ucraina pe de alta parte este singura ţară din fostul spaţiu sovietic (în afara ţărilor baltice) care primeste calificativul de ţară libera. Georgia, pe de altă parte, ţara care se confruntă ca şi Moldova cu un conflict îngheţat, rămâne o ţara parţial libera, cu un punctaj mai slab decît al Moldovei.

Progrese în procesul de democratizare, constată Freedom House, s-au înregisrat în zona balcanica: după alegeri recente, Kosovo a progresat la parţial libera iar Muntenegru în categoria ţărilor libere. Tot libera este considerată şi Serbia – ţară al cărei punctaj este egal cu cel al României şi Bulgariei, membre în Uniunea europeană. Este însă adevărat că Romania şi Bulgaria sunt coada ţărilor din Uniunea Europeană.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG