Linkuri accesibilitate

"Negocierile RM-UE trebuie sincronizate cu un proces de reforme"


Gunnar Wiegand (UE) şi ministrul de externe Iurie Leancă
Gunnar Wiegand (UE) şi ministrul de externe Iurie Leancă

Opinii experţilor Victor Chirilă (APE) şi Vlad Lupan despre începerea tratativelor cu Uniunea Europeană pentru un statut de asociere

Victor Chirila, director executiv interimar al Asociatiei pentru Politica Externa, spune ca nu ar trebui sa ne asteptam la un proces foarte rapid de negocieri.

Victor Chirila: Astazi s-a pus inceputul unui proces de negocieri care ar putea sa dureze mai mult decat se asteapta cetatenii Republicii Moldova care is doresc ca Moldova sa parcurga cat mai curand posibil drumul catre Uniunea Europeana. Aceste negocieri trebuie sa fie sincronizate cu un proces de reforme, care va da posibilitate diplomatilor nostri sa obtina cat mai multe de la UE, si de ce nu, perspectiva de integrare europeana. Deocamdata acest lucru este imposibil pentru ca delegatia UE are un mandat clar, si acest mandat oferit de cele 27 state membre ale UE spune urmatorul lucru: Republicii Moldova i se ofera statutul de tara asociata la UE si, de asemenea, i se ofera si perspectiva de integrare economica in piata Uniunii Europene. Daca comparam cu ambitiile noastre, sigur ca este mai putin decat ne dorim noi, dar daca comparam cu realitatile din tara noastra, desigur ca este mai mult decat meritam.

Grigore Petrenco, deputat in Partidul Comunistilor, considera ca Republica Moldova ar trebui sa tinda la statutul de membru al Uniunii Europene, nu de asociat.

Grigore Petrenco: Haideti sa nu facem un mare tam-tam din acest eveniment, desi este foarte important noi. Am lucrat foarte mult in ultimii 8 ani, directia integrarii europene, pentru ca sa apropiem acest moment de lansarea unor noi negocieri, totusi terenul a fost pregatit in ultimii 8 ani. Cel mai mult ce poate obtine Republica Moldova dupa finalizarea negocierilor este statutul de asociat, nu de membru asociat. Din pacate, din cate am inteles, nu va fi mentionata o perspectiva europeana foarte clara a Republicii Moldova in acest viitor acord.

Vlad Lupan, expert in politica externa nu este in totalitate de acord cu rolul pe care si-l atribuie partidul comunistilor in pregatirea terenului pentru aceste negocieri.

Vlad Lupan: Negocierile au inceput iata cu o noua guvernare. In al doilea rand, sa nu uitam, planul de actiuni Republica Moldova – UE a expirat in februarie 2008 formal, dupa care a fost prelungit. Dupa expirarea acestui plan inca in 2008, cu un an inainte de electorala, se putea de inceput aceste negocieri. Nu s-a intamplat, pentru ca PCRM a demonstrat regrese considerabile intr-o serie intreaga de domenii ca statul de drept, justitie, care a devenit mai putin independenta. Este o afirmatie gratuita, fara un continut clar. S-a mers invers, acum PCRM incearca sa acumuleze capital politic prin asemenea declaratii in fata unui public care de fapt nu cunoaste detaliile in acest sens.”

Vlad Lupan a mai spus ca Moldova va avea de pregatit anumite teme pentru acasa in timpul acestor negocieri. Anume de calitatea lor depinde viteza negocierilor.
Previous Next

XS
SM
MD
LG