Linkuri accesibilitate

Dilema sancțiunilor internaționale și Iranul


Secretarul de stat american Hillary Clinton la sosirea în Honolulu
Secretarul de stat american Hillary Clinton la sosirea în Honolulu

Hillary Clinton: “Vrem să stabilim ce tip de sancțiuni are un impact mai mare, în așa fel încît să obținem modificarea opțiunilor strategice iraniene”.

Cit de eficace sint sanctiunile internationale—e o intrebare care preocupa mediile politice occidentale nu de ieri de azi … Cum se aplica aceasta dilema in cazul Iranului ? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Secretarul de stat, Hillary Clinton a declarat ca administratia Obama a ajuns la concluzia ca cea mai buna cale de a descuraja ambitiile nucleare ale Teheranului este ca sanctiunile sa fie indreptate impotriva elitelor iraniane. “Este clar ca in Iran exista un numar mic de factori de decizie” – a spus domna Clinton, in drum catre Hawaii, continuind, “Exista relatii politice si comerciale si putem crea o serie de sanctiuni care sa-i vizeze pe cei care iau deciziile. Credem ca este o modalitate inteligenta de a impune sanctiuni. Dar maniera concreta ramine inca de decis”.

Secretarul de stat efectueaza o calatorie in Hawaii, Australia, Noua Zeelanda si Papua Noua Guinee. Hillary Clinton nu a precizat cine ar putea fi vizat in Iran de noile sanctiuni internationale, dar a mentionat factori de decizie politica si economica, care au interese in ambele domenii. Aceasta caracterizare poate desemna Garda Revolutionara Iranian – o grupare de elita, separata de armata iraniana si a carei misiune este de a proteja revolutia islamica, care a adus la putere lideri religiosi, in 1979.

Clinton a explicat ca noua politica de sanctiuni a fost discutata cu multe alte tari. “Ne-am angajat in consultari ample cu o serie de tari”—a spus Clinton , continuind, “Vrem sa stabilim ce tip de sanctiuni are un impact mai mare, in asa fel incit sa obtinem modificarea optiunilor strategice iraniene”. Sefa diplomatiei americane a spus ca Statele Unite doresc in continuare sa angajeze un dialog constructiv cu liderii de la Teheran, chiar daca iau in considerare sanctiuni.

Intrebata ce crede despre stirile recente ca Iranul ar fi dispus sa accepte anumite solutii cu privire la chestiunea nucleara, Hillary Clinton a aratat ca iranienii transmit in mod constant mesaje din care rezulta ca ar putea accepta anumite idei, in conditiile in care solutii le sint sugerate de comunitatea internationala. Secretarul de stat a spus ca nu a fost luata o decizie cu privire la sanctiuni. Iranul inca nu a acceptat o solutie de natura sa raspunda temerilor internationale ca ar intentiona sa obtina armament nuclear.
XS
SM
MD
LG