Linkuri accesibilitate

Vicepremierul rus Igor Şuvalov aşteptat luna aceasta la Chişinău


Igor Munteanu
Igor Munteanu

Igor Munteanu: "O vizită menită să pună la punct detaliile viitoarei agende de discuţii între Moldova şi Rusia"

Până la sfârşitul acestei luni la Chişinău ar urma să vină într-o vizită oficială prim-vicepremierul rus Igor Şuvalov, după cum anunţaseră anterior reprezentanţii guvernului moldovean. Potrivit unei declaraţii anterioare a premierului Filat, în cadrul acestei vizite urmează a fi stabilite definitiv condiţiile de contractare a creditului de 150 de milioane de dolari promis RM de către Federaţia Rusă. Alte amănunte cu privire la agenda discuţiilor încă nu au fost date publicităţii.

Moscova încearcă să deplaseze accentele selectând mesagerii pentru dialogul cu Chişinăul. Aceasta este impresia analistului Igor Munteanu, director al Institutului pentru iniţiative sociale Viitorul: „Noi avem probleme nerezolvate cu acest stat. Conflictul transnistrean reprezintă vârful de lance al tuturor dificultăţilor noastre în raport cu FR. Nu putem judeca dacă pachetul de probleme sau subiecte pe care le va discuta domnul Şuvalov la Chişinău conţine şi elementele acestei ecuaţii. Cea mai mare problemă pentru FR a fost că ea nu cunoştea nici la faţă, nici după comportament noile elite liberal-democratice de la Chişinău. Încearcă să le înţeleagă priorităţile, cheia de comunicare cu acestea după căderea regimului Vladimir Voronin şi vrea să-şi construiască o altă tactică de acţiune în noile circumstanţe politice în care se găseşte RM.”

Igor Munteanu este de părere că vizita prim-vicepremierului rus la Chişinău are menirea să pună la punct detaliile viitoarelor discuţii între autorităţile moldovene şi cele de la Moscova: „Rezolvări de probleme cum sunt exporturile de vinuri moldoveneşti în FR în continuare extrem de constrânse de bariere administrative impuse de FR. Înseamnă de asemenea problemele nerezolvate pe care diplomaţia RM le ridică cu fiece ocazie cum este prezenţa trupelor ruseşti în RM fără statut juridic recunoscut de RM şi alte probleme importante. Cred că FR este în mod natural interesată să-şi păstreze un anumit gen de influenţă, noi sperăm să fie pozitivă pe capitolul investiţiilor în statele vecine sieşi şi evident că acest lucru poate crea şi avantaje formidabile şi dezavantaje pentru stabilitatea instituţională din RM.”

Expertul de la IDIS VIITORUL consideră de asemenea că relaţiile cu FR nu vor fi afectate de începerea negocierilor privind acordul de asociere al RM cu UE pentru că Moscova realizează perspectiva integrării europene a statului nostru. În ceea ce priveşte contractarea creditului de 150 de milioane de dolari, promis de Rusia, Igor Munteanu spune că acesta trebuie acceptat în afara unor condiţii de ordin politic.

La rândul său, Pavel Felghenhauer, analist politic la „Moscow Times”, consideră că Rusia şi-a anunţat deja condiţiile pentru o bună relaţie cu RM şi că nu va veni cu altele noi pentru acordarea creditului in discutie: „Condiile noastre politice sunt deja cunoscute şi acestea sunt menţinerea neutralităţii RM şi neaderarea la NATO, la România care este membru NATO. Aceste condiţii rămân a fi permanente. Eu nu cred că acum vor apărea noi cerinţe.”

Analistul politic de la Moscova spune că pe agenda politicii externe a Federaţiei Ruse, RM nu figurează în mod prioritar, de aceea vizita prim-vicepremierului rus la Chişinău nu ar fi legată de soluţionarea unor problemele importante în relaţiile moldo-ruse: „Schimbări radicale nu vor fi. Se va continua politica tradiţională între cele două state, menţinerea relaţiilor prieteneşti cu Chişinăul, dar şi cu Tiraspolul. Importante pentru Rusia acum sunt alegerile prezidenţiale din Ucraina. Ceea ce se va întâmpla în Ucraina va determina în mare parte politica Rusiei în raport cu RM.”

Pavel Felghenhauer crede de asemenea că Rusia nu va forţa reglementarea conflictului transnistrean, cel puţin în timpul apropiat, însă, spune comentatorul, Rusia ar putea fi deranjată de cerinţele repetate ale autorităţilor moldovene de a retrage armamentul rusesc din regiunea transnistreană.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG