Linkuri accesibilitate

Experţii juridici propun în jur de 70 de amendamente la Constituţie


Victor Popa
Victor Popa

Comisia pentru reformă constituţională cere un mandat univoc din partea Parlamentului

Membrii grupului de lucru opteaza pentru modificarea a peste 60 de articole din Constitutie. Deoarece, unele conţin, la părerea expertilor, formulări incorecte sub aspect ştiinţific, cum ar fi, de exemplu, trimiterea la limba moldovenească, iar altele sunt depăşite de timp ori conţin confuzii. Membrii grupului de lucru propun şi citeva articole noi, de exemplu unul care sa se refere la relaţiile cu Uniunea Europeană. Cel mai vulnerabil insa este Articolul 78 despre alegerea Preşedintelui pe motiv că poate produce instabilitate politică.

„Pe parcurs au apărut mai multe opinii, mai multe temeri că se va produce o instabilitate în societate. Practica internaţională vorbeşte că în cazul în care s-au creat premise când trebuie articolele Constituţiei modificate, ei o fac şi nu se uită nici la Comisia de la Veneţia si nu se uită la nimeni” a declarat Victor Popa, presedintele grupului de lucru.

Modificările propuse de grupul de lucru au stârnit discuţii controversate în rândul membrilor Comisiei, întrucit pentru a le opera e nevoie de un mandat univoc din partea Parlamentului .

Alexandru Tănase
„Se cere o decizie politică pentru a şti exact ce fel de proiect va fi votat, deoarece votul în Parlament nu este un vot tehnic, ci este unul politic ca mai apoi profesorii de la facultate să vină cu soluţii cum este corect ca această decizie politică să fie transformată în act normativ. Aşa se face în toată lumea” a declarat Europei Libere Alexandru Tănase, ministrul Justiţiei şi membru al Comisiei.

Mihai Ghimpu, preşedintele Comisiei pentru reformă Constituţională, s-a arătat mirat de cererea membrilor Comisiei, însă a acceptat-o. „Nu am discutat în cadrul Alianţei. Noi vedeţi că am mers pe calea ca grupul de lucru să vină cu propuneri, aici lucrurile s-au schimbat, urmează să vedem voinţa politică. Oricum eu cred că trebuie să fie şi punctul de vedere a specialiştilor şi punctul de vedere al partidelor parlamentare”, sustine presedintele Comisiei pentru reforma Constitutionala.

Mihai Ghimpu se declara convins că până la 16 iunie când în calitate de preşedinte interimar urmează să dizolve Parlamentul, va exista deja o Constituţie în redacţie nouă şi supusă referendumului.
Previous Next

XS
SM
MD
LG