Linkuri accesibilitate

Debutul audierii candidaţilor la funcţiile de comisari UE


Catherine Ashton - comisar desemnat pentru relaţii externe
Catherine Ashton - comisar desemnat pentru relaţii externe

Supunerea la vot a viitoarei Comisii Barroso va avea loc pe 26 ianuarie

Incepand de azi si pana martea viitoare, inclusiv, Parlamentul European ii audiaza pe candidatii la postul de comisar in viitoarea Comisie Barroso.
Cel putin 26 de comisii ii astepta pe tot atatia candidati la audieri in urmatoarele 7 zile daca e sa scadem sambata si duminica. De fapt numarul chestionarilor este mai mare avand in vedere ca un comisar va fi audiat nu doar de membrii comisiei de specialitate ci si de membrii altor comisii cu relevanta pentru domeniul respectiv. Candidatul roman Dacian Ciolos va raspunde de pilda nu doar intrebarilor europarlamentarilor din Comisia de Agricultura ci si celor din cea pentru piata interna sau, de ce nu, parlamentarilor specializati in taxe si impozite.

Trei criterii sunt cele care vor conta in decizia Parlamentului, care va trebui sa voteze la sfarsitul lunii componenta noii comisii: competenta candidatilor, independenta lor si cat de dedicati sunt cauzei europene.

Fiecare din cei 26 de comisari nominalizaţi a trebuit să răspundă mai întâi în scris la câteva întrebări generale trimise de Parlamentul European.

Chestionarul a cuprins întrebări referitoare la competenţe generale şi angajamentul european, apoi la managementul portofoliului şi cooperarea cu Parlamentul European şi, nu în ultimul rând, întrebări referitoare strict la domeniul pe care urmează să îl gestioneze.

Audierile publice care au inceput astazi vor dura câte 3 ore pentru fiecare candidat în parte.

Cele mai asteptate sunt prestatiile nominalizatilor din Marea Britanie, Franta si Bulgaria, adica a Catherinei Ashton pentru relatii externe, careia Tratatul de la Lisabona ii confera si vicepresedintia Comisiei, a lui Michel Barnier pentru piata interna si a Rumianei Jeleva pentru cooperare internationala si ajutor umanitar.

Se asteapta ca deputatii europeni sa nu ierte lipsa de experienta a baronesei Ashton, in timp ce bulgara Rumiana Jeleva va trebui probabil sa dea o serie de raspunsuri cu privire la presupusele legaturi ale sotului sau cu persoane implicate in crima organizata.

Cum spuneam, noua comisie, prima care va functiona in baza Tratatului de la Lisabona, va primi votul final al Parlamentului European pe 26 ianuarie într-o sesiune specială care va avea loc la Bruxelles.
XS
SM
MD
LG