Linkuri accesibilitate

Frămîntări contextualizate teoretic


Pragmatismul tranziţiei versus legătura ombilicală de liderul fondator

Fostul presedinte Ion Iliescu nu si-a mai sarbatorit in mod public onomastica – Sfantul Ion. Schimbarea nu a scapat presei, care cauta astazi explicatii. “Ion Iliescu si-a contramandat petrecerea pana la Congresul Partidului Social Democrat din primavara, cand spera sa-si ia revansa in fata lui Mircea Geoana. Cel care, in urma cu 5 ani, i-a confiscat cea mai inalta pozitie in partidul pe care l-a creat” – scrie Silviu Sergiu in Evenimentul zilei. Editorialul trece in revista variantele de lider pe care le are in acest moment PSD si ajunge la concluzia ca partidul va opta pentru un presedinte curat, dar de fatada, papusarit de un lider al partidului, cu probleme grave de imagine.

In cel de-al doilea rol, al politicianului nu tocmai curat, poate fi usor de imaginat fostul premier Adrian Nastase. In schimb, ca presedinte al PSD nu se poate spune inca cine s-ar califica. Florin Ciornei dă, in acelasi ziar, Evenimentul zilei, cateva variante: Ioan Rus, Cristian Diaconescu si chiar Adrian Nastase insusi. Ciornei atrage atentia ca PSD, aflat in opozitie, trebuie sa-si aleaga liderul cu gandul la alegerile prezidentiale din 2014, cand, din motive constitutionale, Traian Basescu nu se va mai regasi printre adversari.

Publicatia electronica Gardianul pune in circulatie un zvon care a circulat inca de ieri pe bloguri: in scurta vreme, ar urma sa se inregistreze la tribunal un nou partid de stanga, care sa recruteze nemultumitii din PSD si din tabara liberala. Denumirea posibila: Partidul Uniunea pentru Progres.

Toate framantarile acestui sezon politic sunt puse de Cristian Parvulescu in context mai teoretic. Teza comentariului sau din Romania libera este ca partidele au optat in anii din urma pentru abordari pragmatice, lasand deoparte latura ideologica. Alegerea a fost poate potrivita pentru perioada tranzitiei, dar poate functiona acum ca o frana. Dependente de figura liderului, se dovedeste ca partidele nu izbutesc continuitatea si transferul de putere in interior. Nici Adrian Nastase, nici Mircea Geoana (cei care i-au succedat lui Ion Iliescu la conducerea PSD) nu au supravietuit ca lideri la capatul unui ciclu electoral. Cristian Parvulescu noteaza in Romania libera ca nici PDL nu va scapa de acest sindrom, fiind legat ombilical de figura liderului fondator, Traian Basescu.
XS
SM
MD
LG