Linkuri accesibilitate

Dezbatere în jurul problemelor sistemului de securitate al Statelor Unite


Barack Obama vorbind despre tentativa de atac terorist
Barack Obama vorbind despre tentativa de atac terorist

Șeful executivului a criticat sistemul de analizare a informatiilor – cum disecă analiștii informația, cum o evaluează și cum o integrează în ansamblul datelor colectate.

Pericolul terorist a revenit in forta pe agenda politica Americana dupa atentatul dejucat in ultimul moment de la 25 decembrie. Care este problema cu sistemul de securitate al Statelor Unite ? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Presedintele Obama doreste ca toate indiciile cu privire la potentiale atacuri teroriste sa fie analizate si evaluate. In cazul atentatului de la 25 decembrie, agentii de informatii stiau ca un afiliat al-Qaida punea la cale un atac in America, dar nu au analizat cum trebuie indiciile acumulate. Obama rezista pina acum la tentatia de a concedia pe cineva pentru cele intimplate, el explicind ca nu pare sa fie vorba de vina vreunei persoane ci de un esec sistemic. Presedintele a indemnat agentiile de informatii sa puna in circulatie interna datele obtinute, mai repede.

Seful executivului a criticat si sistemul de analizare a informatiilor – cum diseca analistii informatia, cum o evalueaza si cum o integreaza in ansamblul datelor colectate. In perioada care a urmat atentatelor din 2001 – sistemul american de informatii a fost restructurat pentru a deveni mai coerent si integrat. Numai ca volumul de informatie cu privire la pericole teroriste e urias. Si numerosi analisti sint neexperimentati. Multi dintre acestia au fost angajati, in regim de urgenta, in ultimii cinci ani.

Fapt este ca in acest cel mai recent exemplu, sistemul de securitate american a esuat din nou, in ciuda miliardelor de dolari investiti, in ciuda consolidarii agentiilor specializate si masurilor de siguranta pe aeroporturi. Atentatorul de la 25 decembrie urmeaza sa apara azi in fata tribunalului. James Thompson, un republican care a facut parte comisia de investigatie dupa atentatele din 2001, este de acord cu presedintele Obama ca informatiile trebuesc analizate mai rapid si mai bine si ca tehnologie superioara de control trebuie introdusa de urgenta pe aeroporturi. Rafi Ron, un expert in securitate de la Boston, crede ca sint necesare verificari personale mai serioase. El spus ca tehnologiile vor avea intotdeauna lacune, de care teroristii vor incerca sa profite. De aceea interviuri si verificari personale sint cai de detectare care nu trebuesc neglijate.
XS
SM
MD
LG