Linkuri accesibilitate

Lovitură liberă


Fereastra de transfer din ianuarie

Aşa numita fereastră de transfer din ianuarie va rămîne, aproape sigur, goală. Cele cîteva săptămîni dintre sezoane în care transferul de jucători e permis au fost de regulă folosite de cluburile europene pentru a-şi întări trupa înainte de ultima parte a campionatului. De data asta nu va mai fi aşa. Din două motive.
Mai întîi, foarte puţine cluburi au la dispoziţie bugetele de transfer uriaşe din anii trecuţi. Criza financiară a micşorat drastic sumele de bani injectate în cluburi de investitori şi de companiile sponsor.

Cazul cel mai damatic e Liverpool care are un buget de transfer zero. Investitorii americani au redus fondurile şi reţeta de încasări s-a micşorat încă mai mult, după ce echipa a deraiat uimitor din Liga Campionilor. În consecinţă, antrenorul Rafael Benitez ar putea conta pe o singură noutate. Argentinianul Maxi Rodriguez, atacantul care caută o cale de ieşire de la Atletico Madrid. Transferul s-ar putea face cu o sumă mică sau printr-un acrod de împrumut.

Nici cluburile care pot conta încă pe bugete solide nu vor face transferuri spectaculoase. Aici apare al doilea motiv de reţinere pe piaţă. Cupa Mondială din iunie obligă la prudenţă mulţi fotbalişti care nu vor să rişte mutări, urmate de accidentări, inadaptări sau ieşiri din formă. Singurii clienţi sînt tocmai cei ce caută o soluţie de relansare rapidă.

Asta l-a readus în Anglia pe Patrick Vieira. Fostul internaţional francez caută un loc în naţională şi a plecat de la Inter Milano unde a prins doar 12 meciuri într-un sezon. Vieira a ajuns deja la Manchesteer unde a fost adus de Roberto Mancini, noul antrenor al lui Manchester City şi fostul antrenor al lui Inter. Vieira şi-a construit cariera la Arsenal şi revine în Anglia, după 4 ani de fotbal la Juventus Torino şi Internazionale Milano. Manchester City e unul din puţinele cluburi care mai pot cumpăra dar transferul lui Vieira a fost, probabil, dictat de nevoile imediate ale unei echipe în construcţie care are destule goluri în lot.

Chelsea, celălalt mare club fără probleme de buget a deschis discuţiile cu Vincenzo Iaquinta care a avut un sezon nesatisfacator la Juventus. Marele trofeu căutat de Chelsea e, însă, Frank Ribery. După o urmărire de un an, povestea pare să se fi încheiat. Ribery e pe punctul de a-şi prelungi contractul la Bayern Munchen.

Arsenal e, ca de obicei, o crescătorie de talente şi aspiranţi care caută recruţi în zonele marginale. Presa britnaică susţine de pildă că Arsenal ar fi interesată de Lacina Traore, atacantul ivorian al lui CFR Cluj.

În sfîrşit, Real Madrid, dintotdeauna clubul cu buget nelimitat, are un singur obiectiv major: racolarea lui Cesc Fabregas de la Arsenal. Însă, dacă va avea loc, transplantul se va produce doar după Cupa Monidală din vară.
XS
SM
MD
LG