Linkuri accesibilitate

Agenda de politică externă a României în 2010


Preşedintele Traian Băsescu
Preşedintele Traian Băsescu

Una din direcţiile diplomaţiei române este întărirea relaţiilor cu Republica Moldova

O noua etapa in relatia cu Statele Unite prin atragerea mai multor investitii americane, dezvoltarea relatiilor cu India, China si Brazilia si o implicare mai mare in afacerile europene, acestea sint principalele trei directii ale politicii externe romanesti in 2010. In paralel cu aceste prioritati, Romania intentioneaza sa intareasca relatiile cu Republica Moldova, mai cu seama ca guvernele celor doua tari au acum mai multe cai de comunicare, dupa instalarea la putere atit la Chisinau, cit si la Bucuresti a fortelor de dreapta.

La fel ca in 2005, dupa cistigarea alegerilor, Traian Basescu face si acum prima sa vizita externa din cel de-al doilea mandat al sau in Republica Moldova. Aceasta simbolistica sugereaza ca interesul presedintelui roman fata de moldoveni ramine constant si ca va continua apropierea dintre Republica Moldova si Romania. Un prim semn de revenire a relatiilor la nivelul normal ar fi semnarea tratatului de frontiera intre cele doua state si a tratatului politic de baza. Presedintele roman sustine insa ca semnarea tratatului de frontiera ar insemna recunoasterea implicita a Pactului Ribbentrop Molotov si nu pare dispus sa renunte la aceasta idee. Pe de alta parte Traian Basescu vrea sa impuna un ritm si mai alert in eliberarea de cetatenii romane celor care traiesc dincolo de Prut, dar au avut in familie rude care si-au pierdut cetatenia romana dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, dupa ce Basarabia a fost inclusa in Uniunea Sovietica.

Asadar dincolo de aceasta relatie simbolica la care tine presedintele Traian Basescu, Romania pare mai preocupata sa-si dezvolte diplomatia ca modalitate complementara de iesire din criza. O prima idee ar fi recuperarea amicitiei cu state din Orientul Indepartat, mai ales China, care era foarte apropiata de Romania in ultima epoca a regimului comunist, si chiar in primii zece ani dupa 1990. In orice caz Romania spera sa atraga investitii chinezesti aici, mai ales in zona infrastructurii, dupa modelul companiei chineze de stat care construieste o austrada intre Cracovia si Germania.

Deocamdata ramin insa neclare nu doar strategiile spre estul apropiat: Ucraian si Federatia Rusa, dar si cele cu Statele Unite marcate institutional printr-un parteneriat strategic.
XS
SM
MD
LG