Linkuri accesibilitate

Lectura și curiozitatea cunoașterii


Maxim Roșca
Maxim Roșca

La Librăria din Cartier de vorbă cu Maxim Roșca, student la Universitatea Tehnică din Chișinău.

Maxim Roşca: Prefer carţi care mi le recomandă prietenii, sau mai citesc ceva pe internet si-mi pare interesant.

Paul Hodorogea: Ce cauti tu in carti?

Maxim Roşca: De fiecare dată cand iau o carte in mana, incerc sa o vad ca o Cutie a Pandorei. Nu stiu ce e in ea, si tocmai cauza lecturii e curiozatea. Curiozitatea cunoasterii. O curiozitate sublimă, dacă vreţi, nu o simplă curiozitate. Si atunci te astepti la multe lucruri de la o carte, astepti sa-ti releve ceva interesant, ceva deosebit pentru tine. Şi aici inclusiv eu, pentru ca citesc pentru a mă cunoaşte.

Paul Hodorogea: Intotdeauna esti multumit de ce găsesti in carti?

Maxim Roşca: Am sa-ti dau un exemplu. Am citit o carte de Paulo Coehlo „La râul Pedra am şezut şi-am plâns” şi mi-a plăcut enorm de mult ultima propoziţie. Si mi-am zis ca a meritat să citesc cartea pentru ultima propozitie: Visele inseamnă muncă. Gasesc o idee care imi place, un mesaj care ma farmecă, şi atunci bifez ca pozitiv. Nu e neaparat să fie o carte consistentă, nu caut sa-i pun note. Ceva care sa-mi placa e suficient pentru a ramane multumit in cele din urmă.

Paul Hodorogea: Paulo Coehlo e considerat un scriitor comercial.


Maxim Roşca: Nu-i dau o valoare mai mare decat o merita. Dar imi place stilistica lui, din punct de vedere tehnic cum scrie.

Paul Hodorogea: Comercial inseamna prost sau de slaba calitate?

Maxim Roşca
: Comercial inseamna ca acesta coboara prea mult la nivelul maselor. Nu scrie intr-un mod foarte complicat, elevat, aşa cum scrie Eliade. Coboara la un nivel mai jos si cuprinde mai mult din teren. Foarte multa lume il intelege. Multi prieteni care l-au citit imi spun: Uite, citesc propozitiile lui si parca scrie cum gândesc. Si acest lucru este important. Cititorul se regaseste in aceste propoziţii si pentru asta-l plac.

Paul Hodorogea: Ai oferit vreodata cadouri cărţi?


Maxim Roşca: Chiar recent, de revelion am facut cadou o carte. Persoana a ramas multumită.

Paul Hodorogea: E considerat cumva un cadou de modă veche?


Maxim Roşca: Contează cui o oferi, si daca stii ca persoana data o va citi.

Paul Hodorogea: Dar tineretul de azi citeşte sau nu prea?

Maxim Roşca: Citeste mult mai putin, este firesc. Exista multe alte lucruri care te indeparteaza de la lectură.
Acelasi internet, calculator. Unde mai pui că am observat ca a devenit jenant pentru cineva sa recunoască că citeşte. E ceva deosebit, a devenit un tabu poate. Şi atunci ca sa fii in pas cu moda, nu vorbesti despre asta sau citeşti acasa, pentru tine.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG