Linkuri accesibilitate

Sfîrşitul erei Gazprom? - tehnologie vetustă, climat de investiţii nesigur


Oferta de gaze naturale este mai mare decât cererea, un dezechilibru care va continua să se accentueze

„Istoria s-ar putea repeta, anul 2010 ar putea fi, energetic, ce au fost anii 70 pentru Uniunea Sovietica: utilizarea excesiva a resurselor energetice, cuplata cu o criza economica mondiala, ar putea incetini mult si pentru mai multi ani cresterea economica a Rusiei” – este de parere cercetatoare americana Stacy Closson, stipendiata a Centrului Woodrow Wilson din Washington.

Cu numai un an si jumatate in urma, viitorul Gazpromului este pictat in culori stralucitoare. „Se astepta o crestere a capitalului la peste un biliard de dolari, spune Stacy Closson, pana in anul 2015. Tot atunci se prevedea ca actiunile Gazprom vor fi tranzactionate la bursa de la New York”.

Un an si jumatate mai tarziu, situatia pare sa se fi schimbat radical: profitul net al companiei a scazut la jumatate in primele doua trimestre ale anului 2009.

Contextul international se schimba deasemenea si nu in favoarea Gazprom. Potrivit ultimului raport al Agentiei Internationale pentru Energie, oferta de gaze naturale este mai mare decat cererea, un dezechilibru care va continua sa se accentueze in 2015. Gazoducte si depozite de gaz lichefiat ar putea ramane nefolosite.

Mai ingrijorator pentru Rusia, apreciaza experta americana, este faptul ca scade cererea Europei: partial din cauza recesiunii dar partial din cauza faptului ca pana in 2020, tarile Uniunii Europene s-au angajat ca 20 la suta din consum sa fie din surse regenerabile.

Se adauga temerile europenilor care dupa doua „razboaie ale gazului” intre Rusia si Ucraina, cauta insistent surse alternative de energie.

Pe de alta parte, capacitatea Gazpromului de a exploata noi zacaminte sau de a mari productia, este limitata de o tehnologie ineficienta, de o infrastructura invechita si de un management incapabil. Se adauga faptul ca tarile central asiatice, element cheie pentru a asigura livrarile Gazprom spre Europa, incep sa-si reorienteze exporturile spre China si Iran.

Rusia are si ea planuri de a livra energie Chinei, dar aceasta nu va accepta preturi europene. Iar pentru piata chineza, Gazprom trebuie sa dezvolte o serie de zacaminte sub-exploatate din Siberia.

Nu este clar ce strategie de viitor are Rusia dar la sfirsitul anului trecut, in discursul traditional in plenul parlamentului, presedintele Dimiri Medvedev declara ca trebuie sa se renunte la o economie a carei dezvoltare se bazeaza pe exploatarea resurselor energetice. In opinia presedintelui, Rusia are nevoie de o economie bazata pe tehnologie moderna, o economie in care sa-si faca loc sectoarele de nisa.

Desigur, Gazprom ar avea nevoie de tehnologie moderna si de investitii straine, apreciaza Stacy Closson, autoarea comentariului. Numai ca investitorii sunt descurajati de o serie de contracte incalcate de partea rusa, de climatul de investitii care nu le este favorabil.

Iar liberalizarea pietei gazului in Rusia, o alta masura necesara modernizarii, este foarte nepopulara printre politicieni, incheie Stacy Closson, cercetatoare la Centrul Woodrow Wilson de la Washington.
XS
SM
MD
LG