Linkuri accesibilitate

Atentatorul terorist de la o bază din Afganistan ar fi fost un agent dublu iordanian


Atentatorul a fost un medic, în vîrstă de 36 de ani, din localitatea iordaniană Zarqa, care se pare că se afla în slujba agențiilor de informații din țara sa.

Recentul atentat terorist de la o baza CIA din Afganistan, unde opt persoane si-au pierdut viata pare sa fi avut la origine un agent dublu, iordanian. Cu mai multe detalii, corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Iordanianul respectiv a fost invitat la baza CIA pentru ca sustinea ca are informatii despre aghiotantul lui Osama bin Laden – a declarat o fosta oficialitate din cadrul serviciilor de informatii americane. Intre cei opt morti se numara sapte americani – patru ofiteri CIA si trei din personalul de securitate angajat, la care se adauga un ofiter de informatii iordanian.

In conformitate cu surse americane, care nu au dorit sa-si faca publica identitatea, atentatorul este Humam Khalil Abu-Mulal al-Balawi, un medic in virsta de 36 de ani din localitatea iordaniana Zarqa, care se pare ca se afla in slujba agentiilor de informatii din tara sa. El a fost arestat in urma cu un an de care iordanieni dupa care – conform acelorasi surse – a fost convins sa sprijine eforturile americane si iordaniene, indreptate impotriva retelei teroristre Al-Qaida.

El a fost invitat la baza CIA, aflata la frontiera Afganistanului cu Pakistanul pentru ca sustinea ca are informatii urgente, care pot duce la prinderea lui Ayman al-Zawahri, mina dreapta a lui Osama Bin Laden. Agentia Americana de Informatii si Contrainformatii, CIA a refuzat sa comenteze public aceste informatii. La intrarea in baza se pare ca Al-Balawi nu a fost perchezitionat. El a produs explozia la putin timp dupa ce a inceput sa discute cu agentii CIA – ceea ce a dus la moartea a opt persoane, alte sase fiind ranite.

Sursa care a oferit informatiile cu privire la atentat a mai spus ca nu se stie de ce erau prezente atit de multe persoane la discutia cu Al-Balawi. De obicei, unul, cel mult doi agenti participa, din ratiuni de securitate, pentru a nu expune identitatea prea multor ofiteri. In septembrie 2009, o revista militanta musulmana a publicat un interviu cu cel suspectat acum ca a comis atentatul, in care acesta spunea ca a venit in Afganistan pentru a lupta si-i indemna si pe altii la violenta.

Un purtator de cuvint al guvernului iordanian a negat ca Iordania are vreo legatura cu atentatorul, spunind ca nu s-a veriticat daca acesta e iordanian. Surse talibane au aratat ca ofiterul iordanian ucis, bin Zaid ajuta CIAul sa recruteze agenti care sa spioneze al-Qaida. Iordanienii sustin ca acesta se afla in Afganistan intr-o misiune umanitara. Bin Zaid este ruda cu regele Abdullah al II lea al Iordaniei, avind un titlul de noblete, oferit de suveran.
XS
SM
MD
LG