Linkuri accesibilitate

Proiectul bugetului de stat în condiţii de criză


Premierul Emil Boc
Premierul Emil Boc

Un deficit bugetar de 5,9% din PIB

Opozitia din Parlamentul Roman anunta ca nu va vota bugetul de stat pe anul in curs, daca guvernul nu va tine cont de amendamentele care vor fi depuse. Liberalii si socialistii, care s-au pregatit inca de la finele anului trecut sa faca front comun in opozitie pregatesc insa conditii greu de acceptat de noul guvern de la Bucuresti, format din democrat liberali si reprezentanti ai formatiunii maghiare.

Socialistii au amenintat de altfel ca vor depune intre 1800 si 2000 de amendamente la proiectul de buget si ca deja propunerile primarilor si ale celorlalti reprezentanti in teritoriu ai partidului au inceput sa fie centralizate. Fruntasii socialisti au declarat ca majoritatea amendamentelor se refera la alimentari cu apa, lucrari de canalizare, reparatii si constructii de scoli, achizitionari de aparatura medicala, reparari de spitale si dispensare sau modernizarea unor drumuri generale si judetene. Se intelege ca amendamentele de acest fel promovate in numar atit de mare fac parte dintr-o strategie de sicanare mai degraba decit dintr-un plan de imbunatatire a bugetului Romaniei pe 2010.

Nici liberalii nu sint mai rezonabili in pretentiile lor, mai cu seama ca proiectia bugetara tine cont de criza economica pe care o traverseaza Romania in aceasta perioada. Liberalii au anuntat ca vor vota bugetul doar daca Ministerul Apararii va primi 2 la suta din Produsul Intern Brut, invatamintul 6 la suta, sanatatea 4 la suta. In cazul educatiei, suma este relativ constanta de la an la an, fiind prevazuta in legea invatamintului: este vorba despre 6 la suta din Produsul Intern Brut. Anul acesta guvernul roman a proiectat un Produs Intern Brut de 128,6 de miliarde de euro, fata de 155 anul trecut.

Principalii indicatori pentru 2010 au fost trasati de guvernul roman impreuna cu Fondul Monetar International. Astfel deficitul estimat este de 5,9 la suta din Produsul Intern brut, iar cresterea economica de 1,3 la suta, fata de 0,5 cit a fost prima prognoza. In acelasi timp pronosticul pentru inflatie prevazut de Banca Nationala a Romaniei este de 2,6 la suta.
XS
SM
MD
LG