Linkuri accesibilitate

"Reforma statului": mult invocată, dar improbabilă


De ce nu fac politicienii ce promit?

Tema dominanta a discursului politic la inceput de an a fost deja sesizata in presa cotidiana: reforma statului. In Romania libera, Gabriel Bejan considera ca e o simpla moda, ca, de fapt, niciunul dintre oamenii politici care au pomenit aceasta tinta nu au de gand sa o indeplineasca. Nici presedintele Traian Baescu, care a vorbit de reformarea statului chiar in discursul de Anul Nou, nici premierul Emil Boc sau liderii partidelor de opozitie, Mircea Geoana si Crin Antonescu. De altfel, in opinia jurnalistului, in 20 de ani in Romania nu a avut loc nicio reforma veritabila: coruptia din administratia publica a ramas cronica, licitatiile pe bani publici atribuie contracte contra banilor intrati in buzunarul functionarilor locali, numarul bugetarilor e mai mult decat dublu fata de 1990. De ce nu fac politicienii ce promit? Pentru ca “tocmai un stat nereformat le asigura resursele cu care castiga si apoi isi mentin puterea”.

Si Adevarul publica un comentariu despre modernizarea statului. Ion M. Ionita risipeste iluzia ca o reforma a Parlamentului – de la bicameral la unicameral, cu un numar redus de parlamentari – ajuta la ceva. Nu parlamentul ci administratia locala este teritoriul infestat de putere abuziva. Sistemul feudal al baronilor locali – exact cei care aduc voturi in perioadele electorale – tine captive atat partidele politice, cat si intreaga societatea romaneasca – mai scrie Ionita.

Mircea Mihaies se ocupa in Evenimentul zilei de temele favorite ale televiziunilor din Romania: nu reforma statului ci, in continuare, dezastrul de care se va face vinovat presedintele Traian Basescu. “Realizatorii de talk show-uri ignora ca functia de sef al statului e adjudecata” – spune Mihaies, care observa cum s-a descurcat in aceasta situatie televiziunea Antena 3: a renuntat la dezbaterile anti-Basescu si a trecut la “ stupefianta rafuiala cu fenomenele meteorologice”, ideea fiind ca “Romania e nelocuibila, conditiile atmosferice insuportabile si, in general, asa ne trebuie daca l-am ales pe Basescu!”
XS
SM
MD
LG