Linkuri accesibilitate

2009 – O revoluție culturală în domeniul editorial.


Parlamentul de la Londra a votat încă din 2003 o nouă legislație care atribuie prerogative principalelor biblioteci britanice cu drept de depozit, de a stoca și arhiva milioane de site-uri internet.

Anul încheiat a anunțat, între altele, o revoluție pe plan editorial. Deocamdată înregistrată doar ca o tendință, trecerea de la cartea clasică, tipărită pe hîrtie, la cea electronică pare să devină un fenomen real și nu numai de modă. Librăria on-line cea mai cunoscută, Amazon.com a anunțat zilele acestea că pentru prima oară numărul cărților electronice, sau mai exact pe suport electronic, vîndute cu ocazia Crăciunului, l-a depășit pe cel al cărților pe hîrtie.

Așa numitele cărți electronice sînt citite de și pe un lector special, Kindle, iar Amazon propune la ora actuală cititorilor nu mai puțin de 390 de mii de titluri ce pot fi descărcate de pe terminalul librăriei. Este adevărat că, deocamdată, majoritatea lor sînt cărți în limba engleză. Apărut în 2007, lectorul Kindle a fost adaptat și transformat într-un model internațional, lansat anul acesta în peste 100 de țări. Kindle este relativ scump, circa 250 de dolari, dar cărțile pot fi descărcate pentru doar 9,99 dolari, Amazonul oferind și cîteva gratuite, unele integral, altele doar fragmentar.

La ora actuală, se estimează că în 2009 au fost vîndute circa 3 milioane de aparate de lectură, prognoza pentru 2010 fiind de 6 milioane. Deocamdată Amazonul deține 60% din piața cărților electronice, dar se așteaptă ca anul viitor Apple să producă un aparat concurent multimedia, ce va modifica datele fenomenului.

Este într-adevăr o revoluție culturală? Conservatorii sînt sceptici, dar alte voci iau în serios fenomenul, așa cum se petrece, de exemplu, în Marea Britanie, unde circa 40% din informația de presă este publicată exclusiv în format informatic, pe site-ul ziarelor și revistelor. Parlamentul de la Londra a votat încă din 2003 o nouă legislație care atribuie prerogative și obligații principalelor biblioteci britanice cu drept de depozit, de a stoca și arhiva milioane de site-uri internet.

Guvernul nu a aplicat pînă acum legislația și o serie de istorici și bibliotecari fac presiuni intense, argumentînd că au fost deja pierdute milioane de pagini de informație despre evenimente cum au fost războiul din Irak, eliberarea teroristului responsabil pentru atacul de la Lockerbie sau, mai recent, scandalul în jurul cheltuielilor nepermise ale membrilor Parlamentului.

Cotidianul „The Guardian” o cita zilele trecute pe Margaret Hodge, ministrul culturii care insista pe introducerea rapidă a măsurilor ce vor permite celor șase principale biblioteci britanice să copieze informațiile de pe orice site internet gratuit de pe teritoriul Marii Britanii ca parte a efortului de a înregistra istoria culturală, științifică și politică a țării. Prerogativele acordate bibliotecilor ar urma să fie asemănătoare legii prezente a copyright-ului, care obligă fiecare editor să furnizeze instituțiilor cu drept de depozit un exemplar din fiecare carte, magazin, revistă sau ziar tipărit. Stocarea și arhivarea se vor face de către British Library, Biblioteca Națională a Scoției, cea a Wales-ului, Biblioteca Bodleian de la Oxford, cea a Universității Cambridge și cea de la Trinity College Dublin.

Oficialitățile britanice afirmă că pînă în 2016 numărul site-urilor web se va ridica la 15 milioane și că bibliotecile nu vor fi capabile să arhiveze, cu dotarea existentă, mai mult de 1% din informația disponibilă. La ora actuală, numărul site-urilor gratuite se ridică la peste 4 milioane. Excepție de la această lege a copyright-ului modificată vor face site-urile cu abonament, cum sînt cele ale cotidianului Times, The Sun și alte platforme de știri internaționale.

Deocamdată bibliotecarii britanici sînt cei mai activi în a semnala impactul noii revoluții editoriale, directorul executiv al British Library susținînd ferm că în 2020 materialul publicat în formă digitală îl va depăși cert pe cel tipărit în mod clasic și că riscul pierderii informației despre civilizația actuală trebuie evitat cu orice preț.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG