Linkuri accesibilitate

2009, un an brand new retro


Aparitiile discografice recomandate ale anului: world, electronica, nu-jazz, dance si indie.

Radio “Europa Libera” si Lucian Stefanescu va invita sa ascultati obisnuitele recomandari de sfirsit de an pentru aparitiile discografice in domeniile world, electronica, nu-jazz, dance si indie.
Lucian Stefanescu


2009 a fost un an foarte … brand new retro – ca sa parafrazez titltul unui cintec al lui Tricky pe care-l veti auzi ceva mai incolo. Brand new retro adica formule vechi (swing, funk, soul si psihedelic – asa cum suna el la sfirsitul anilor 60) reluate aproape ad literam sau cu foarte putine aduceri la zi in ce priveste productia muzicala.

Incepem cu Club des Belugas interpretind piesa Radio Utopia, in care partitura vocala e sustinuta de Bajka. Va urma My Bed de pe albumul Catch a Bird lansat de trioul german Marbert Rocel la Casa Compost de la Muenchen.


O rupere de ritm acum, “One Dove” al lui Antony & the Johnsons, de pe “Crying Light”, aparut la inceputul lui 2009, un cintec pe care ai vrea sa-l asculti intr-o dupa-amiaza ploioasa intre zidurile unei camere goale.


Tricky in continuare cu “Brand New Retro” de pe volumul doi al albumului “Maxinquaye – deluxe edition” o reeditare 2009 adaugita a discului care l-a facut celebru dupa ce a plecat de la Massive Attack in anii 90.

Se cinta funk cu eleganta si in Noua Zeelanda, cum auzim in melodia “Turn Around” a trupei Sola Rosa. Va urma “Revue Noire” cu Nicolas Repac, un cintec de primul volum Electro Swing, o colectie de piese swing pe care dansau tinerii acum aproape o suta de ani, readuse la zi de mai multi disc-jockey contemporani.

Piesa “Melisma Mercury” de pe albumul “Sticks” al prolificului Chris Joss (anul acesta a lansat doua albume) incheie prima parte a recomandarilor Europei Libere pentru aparitile discografice ale lui 2009 in domeniile world, electronica, nu-jazz, dance si indie. Lucian Stefanescu va multumeste pentru atentie si va ureaza La Multi Ani. Pe miine!
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG