Linkuri accesibilitate

Bulgaria și Rusia perfectează finanțarea proiectului nuclear Belene


Centrala nucleară de la Belene

Ministrul rus al energiei, Serghei Șmatko și omologul său bulgar Traicio Traikov au convenit ca în următoarele două-trei săptămîni să fie elaborat un plan concret de acțiuni pentru urgentarea proiectului nuclear

Despre cooperarea ruso-bulgară în mai multe proiecte energetice, in jurnalul de corespondent semnat de Petio Petcov.

Ministrul rus al energiei, Serghei Șmatko și omologul său bulgar Traicio Traikov au convenit ca în următoarele două-trei săptămîni să fie elaborat un plan concret de acțiuni pentru urgentarea proiectului nuclear „Belene”. Traikov a declarat la sosirea de la Moscova că acordul de principiu este gata. Urmează a fi stabilite detaliile.

Vizita lui Traikov care a avut loc la numai 10 zile de întîlnirea între cei doi miniștri la Sofia, a reprezentat o surpriză pentru mediile bulgare.

Șmatko a dat de înțeles că Kremlinul dorește realizarea proiectului nuclear fie și fără garanții din partea statului bulgar fiind gata să asigure finanțarea prin participarea unor mari companii rusești.

Licitația pentru cele două blocuri energetice a cîte 1000 de megawați, inițiată în 2005 a fost cîstigată cu un an mai tîrziu de „Atomstroiexport”. Acordul, semnat în 2008, evaluează proiectul la 4 miliarde de euro.

În luna octombrie 2009, însă, principalul investitor, concernul german RWE, s-a retras punând sub semnul întrebării asigurarea miliardelor necesare. Directorul corporației „Rosatom”, Serghei Kirienko, a declarat însă că Rusia este pregătită să ia locul germanilor.

În urmă întîlnirii Șmatko-Traikov a devenit cunoscut că în ianuariue vor demara tratative în vederea semnării unui nou acord pentru livrările și tranzitul de gaze prin Bulgaria. Șmatko a anunțat că „Gazpromul” a pregătit o ofertă atrăgătoare și va face transparent procesul livrărilor. Partea bulgară cere eliminarea companiilor-intermediare.

Concomitent vor începe și tratativele pentru realizarea gazoductului subacvatic „Southstream” prin care peste 60 de miliarde metri cubi de gaze vor fi tranzitate spre Bulgaria iar de aici – în direcția Europei centrale și de sud. Ministrul rus a declarat: „dinamica colaborării cu Bulgaria în vederea realizării gazoductului este foarte pozitivă”.

Rămîne sub semnul întrebării cel de al treilea proiect energetic comun – conducta de petrol Burgas-Alexandroupolis, considerat dăunător pentru turismul în partea de sud a litoralului bulgăresc.
XS
SM
MD
LG