Linkuri accesibilitate

2009 - Un an foarte bun pentru literatură română la Editura Cartier


Şapte aprilie a schimbat din temelii societatea moldovenească. În ceea ce priveşte politica, economia, mentalitatea, literatura şi starea de spirit din societate.

Editura Cartier are o oferta bogata de carti, de la cele clasice la cele postmoderne. Directorul editurii Gheorghe Erizanu face si el bilantul anului 2009.

Dumitru Crudu: Care au fost cartile de de referinta publicate de editura Cartier in acest an?


Gheorghe Erizanu: După mine, cred că am avut un an foarte bun pentru literatura română. În colecția „Rotonda” au apărut „Un anotimp în Berceni” de Claudiu Komartin, „Dictionarul Mara” de Dan Coman, „Monstrul fericit” de Radu Vancu, „Arme grăitoare” de Em.Galaicu-Păun (cred că cea mai importantă
carte a poetului), „Nu stiu alții cum sunt...” de Serban Foarta (iarasi, dupa mine, un volum foarte important al poetului, poate doar „Ariel” il intrece, „Dati-mi voie sa va enervez” de Ovidiu Simonca.

Am reusit sa demonstram ca volumele de poezie au loc in librarii si sunt carti care se vand. In „Cartier istoric” au aparut „Despre geopolitica” de Oleg Serebrian, „Cine suntem?” de Dan Dungaciu, „Antropologia corpului si modernitatea” de Dadid le Breton, „Dupa 20 de ani de la caderea Zidului” de Pierre Verluise.
Colectia de literatura contemporana straina a avut trei nume grele: Roland Barthes cu „Jurnal de doliu”, Paul Morand cu „Jurnal inutil” si Patrick Grainville cu „Fortaretele negre”.

Printre numeroasele titluri din colectia „Verde” as evidentia „Rasismul pe intelesul fiicei mele” de Tahar Ben Jelloun, „Drepturile omului pe intelesul copiilor de la 7 la 77 de ani” de Rama Yade, ”Caderea Zidului din Berlin si a comunismului pe intelesul nepotelei mele Soazig” de Marc Ferro. Separat se pozitioneaza „Icoane” de Nikodim Kondakov, un album excelent cu un studiu al unuia dintre cei mai mari specialisti pe care i-a avut iconografia ortodoxa.

Dumitru Crudu: Prin ce se deosebeste anul literar 2009 de ceilalti ani?

Gheorghe Erizanu: Este anul cand cartile tinerilor ies in prim planul literaturii romane. Canonicii nu prea au venit cu ceva consistent. Cei intrati in Istoria lui Manolescu, cu mici exceptii, ar putea ramane cu
bibliografia din Istorie.

Dumitru Crudu: Care crezi că sunt evenimentele importante din acest an?

Gheorghe Erizanu: Şapte aprilie. Unicul eveniment important. Cu toate că puţin timp a trecut de la şapte aprilie eu cred că îl vom vedea adus în literatură. Şapte aprilie a schimbat din temelii societatea moldovenească. În ceea ce priveşte politica, economia, mentalitatea, literatura şi starea de spirit din societate.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG