Linkuri accesibilitate

Declaraţii anti-româneşti în campania electorală din Ucraina


"Bucovina - următorul punct fierbinte pe harta Europei" (sic!)

Declaratiile antiromanesti facute in cursul campaniei electorale pentru prezidentialele din Ucraina sunt prezentate astazi in editia electronica a ziarului Romania libera. Prin intermediul Agerpres, se citeaza pe larg din opiniile liderului miscarii nationaliste Svoboda din Ucraina, Oleg Tiagnibok – un candidat fara sanse in aceste alegeri, dupa cum precizeaza cotidianul romanesc. Pentru Tiagnibok, autoritatile din Ucraina se dovedesc slabe fata de tendintele expansioniste ale Romaniei – si aici ar intra presupusa pretentie de anexare a Basarabiei si Transnistriei, precum si solutia data de Curtea Internationala de la Haga in delimitarea platoului continental din zona Insulei Serpilor. Pe scurt, citam, “Bucovina ar putea deveni urmatorul punct fierbinte pe harta Europei” – considera politicianul ucrainean.

Pericol pentru Ucraina ar fi si politica Bucurestiului de acordare a cetateniei romane etnicilor romani din Ucraina. Exista deja o propunere de sanctionare penala a celor 80.000 de ucraineni detinatori ai dublei cetatenii. Ea a fost formulata de cititori ai ziarului Den din Odesa si reprezinta – se spune in Romania libera – un prim rezultat al politicii ostile a politicienilor ucraineni fata de Romania.

Ziua informeaza despre punerea oficiala sub urmarire penala a fostului ministru de interne Gheorghe Papuc si a fostului sef al politiei din Chisinau, Vladimir Botnari, acuzati de neglijenta in serviciu in perioada manifestatiilor anticomuniste din aprilie.

Proiect “otravit si dezaxat” al lui Roman Evghenevici Konopliov – asa numeste ziarul Gardianul varianta de solutionare a problemei transnistrene pusa in circulatie de expertul Institutului pentru Startegie Nationala din Moscova. Autor al unui roman interzis la Moscova, si care dezvolta propria ideologie separatista, Konopliov sustine ca trebuie trecut la purificare etnica: romanii din Basarabia sa-si lase avutul si sa mearga in Romania, “moldovenii” sunt asteptati in Transnistria, iar Basarabia ar putea fi populata cu tiganii din Romania. Aceasta teorie provocatoare este pusa de Gardianul in balanta cu discursul directorului postului de radio Vocea Basarabiei, Veaceslav Tibuleac care a atras recent atentia ca pentru Moldova pericolul nu este neaparat armata a XIV-a, ci il reprezinta televiziunile care emit in ruseste pe teritoriul tarii. O posibilitate - arata ziarul Gardianul - care a fost retrasa prin lege in foste tari sovietice precum Tadjikistan, Uzbekistan, Kazahstan, Ucraina si in tarile baltice.
XS
SM
MD
LG