Linkuri accesibilitate

2009 - anul în care PCRM a devenit un paria pe scena politică


Natalia Morari, Vlad Lupan şi Petru Bogatu examinează cu Vasile Botnaru evenimentele politice ale anului.

Vasile Botnaru: Evenimentele anului 2009, daca ar fi sa facem un top, si mai cu seama, de ce anume aceste evenimente credeti ca ar merita sa fie asezate in eticheta anului 2009 intr-o viitoare enciclopedie. Pana acum ascultatorii nostri au auzit mai multe pareri, presupun ca nu difera prea mult factologia, referintele. Mai cu seama vrem sa auzim de ce si ce talmaciri dati acestor evenimente. Sa incepem cu Natalia.

Natalia Morari
Natalia Morari: Eu cred ca noi trebuie sa asezam aceste evenimente nu numai in anul 2009. Ceea ce s-a intamplat anul asta este foarte important pentru toata istoria contemporana a Republicii Moldova. Ceea ce s-a intamplat acum e la fel de important ca si ceea ce s-a intamplat in 89, apoi in 91. A inceput sa se schimbe sistemul in care noi am trait pana acum 8 ani la rand. Sistem pe care l-au construit comunistii, destul de inchis, oligarh, netransparent. Pe 7 aprilie s-a intamplat o adevarata revolta. Generatia noua a aratat ca nu este gata sa traiasca in acest sistem. Eu sunt absolut convinsă ca le voi spune copiilor mei candva ce am facut eu pe 7 aprilie. La fel ca si cum parintii se intreaba cu cine au fost ei in 1989. Noi tot ne vom intreba cu cine am fost pe 7 aprilie. Iar acesta va fi un semn de demarcare.



Vlad Lupan
Vlad Lupan: Daca am scrie un eseu despre anul 2009, atunci am pune un motto: Drama, probleme si speranţa. Drama pentru ca am avut evenimentele din 7 aprilie. Pentru mine 7 aprile a fost intr-adevar o revolutie. Zilele trecute explicam colegilor din societatea civila din Ucraina că avut loc de fapt o revolutie oranj in Republica Moldova. Cu toate problemele care au existat, cu toate diferentele care au existat cu toate diferentele care au existat, cu violenta care a existat, noi am avut totusi o revolutie. Dar am avut si o drama pentru ca au fost momente in care tineretul Moldovei a fost tratat intr-o maniera de groaza, deloc caracteristica unui stat ca Republica Moldova. Cel putin n-ar tebui sa fie caracteristica, speram sa o evitam. Problema, alegeri incorecte, dar si criza economica. Aceste probleme au pus mai multe greutati pe spatele acestei generatii care au incercat sa schimbe lucrurile. A facut drama sa fie si mai complicata, insa pana la urma a intervenit acel moment al sperantei, pe care il traim acum, ca lucrurile se vor schima, ca vom cunoaste dizolvarea comunismului autocratic in aceasta ţară, ca vom cunoaste un viitor european mai bun.

Petru Bogatu
Petru Bogatu: In aparenţă nu este deloc dificil să punctam evenimentele importante din acest an, cele 2 scrutinuri, caderea surprinzatoare a comunistilor, criza economica si minciuna despre absenţa crizei economice. Daca ierarhizam aceste evenimente, pe prim plan trebuie puse evenimentele din 7 aprilie. Era limpede ca in acest an s-a intamplat ceva in Republica Moldova. In fond, societatea era divizata aproximativ in 2. O parte voia schimbarea si stia si de ce, si alta parte a societatii, nu dorea. Cea mai mare parte din cei care nu doreau schimbarea o făceau nu constient, dar din ignoranţă. Asta este foarte important, cand vorbim despre raportul de forţe. Am urmarit aceste evenimente din 6 si 7 aprilie si din ipostaza mea de lector universitar. Prima data i-am vazut pe tinerii pe care ii cunoasteam si pe care ii vedeam in fiecare zi, schimbaţi la faţă. I-am vazut plangand, mobilizati, decisi sa schimbe ceva. I-am vazut pozitionandu-se din punct de vedere politic, ceea ce era surprinzator. Aceasta reactie din 6 aprilie, cand s-au adunat spontan peste 10 mii, nu a fost o reactie doar la frauda electorala. A fost o reacţie la minciuna, la faptul ca parerea lor nu se regasea in discursul oficial, nu se regasea in mesajele presei afiliate puterii.

Practic, Republica Moldova intrunea conditiile unei dictaturi, sau a unei democratii simulate, ceea ce este una si aceeasi. Aceasta reactie nu poate fi catalogata altfel decat o revoluţie. Am toata certitudinea ca evenimentele ulterioare din Iran, au fost o repetare a evenimentelor de la noi, dar cu un sfarsit mult mai tragic. Apropo, reactia puterii, dezmăţul politiei a fost si ea o reactie firească. Un regim de democratie simulata, in conditiile in care poporul nu se supune civic, reactioneaza violent. A fost reactia firească a unui organism politic odios, monstruos si depasit de timp. Aceste evenimente din 6 si 7 aprilie au facut ca jumatea populatiei care spuneau ca sunt pentru comunisti, multi dintre ei din ignoranţă, sa se dezmeticească. Aici a apărut factorul Lupu, care este rezultatul evenimentelor din 7 aprilie. Daca nu erau aceste evenimente, nu stiu daca Lupu ar fi avut curajul să se desprindă de PCRM. Aceste evenimente care au bulversat scena noastra politica, pana la urma ne-a permis sa ne desprindem de acest trecut care nu trebuie uitat, pentru ca cine uita trecutul, nu are viitor.

Vasile Botnaru: Cu analiza dumneavoastră categoric nu sunt de acord comunistii. Ne amintim cum in aprilie spuneau ca trei pioni nu fac cat face dama de pe tabla de şah. Ei au luat cele mai multe mandate, prin urmare, trebuia sa fie ei la guvernare. Mult timp nu s-au impacat cu crearea alianţei. Acum, in toamna, in decembrie, Vladimir Voronin iarasi vine cu acest discurs foarte sigur că va reveni in forţă. Pe parcursul anului comunistii nu au conştientizat ca au pierdut partida. Chiar daca, scrâşnind din dinţi au recunoscut alianţa de guvenare, majoritatea parlamentară, ei oricum nu s-au impacat cu acest gând. Intrebarea mea e cât de sigură este rocada care s-a produs si cat de puternica este alianţa care s-a apucat să dezlocuiască regimul consolidat pe parcursul a 8 ani?

Petru Bogatu: Alianţa este puternica pentru ca sunt slabi comunistii. Oricat de paradoxal ar părea, in turnirurile medievale, era poate un lucru normal cand un singur cavaler lupta cu toata lumea. Un partid politic, niste oameni politici care se pomenesc singuri impotriva tuturor dovedesc sau incompetenta sau rea-voinţa. Problema lor este că ei au devenit odiosi pentru toti ceilalti. Ei au creat cu buna stiinţă aceasta situatie. Razboiul pentru apărarea patriei care l-au pornit inca din 2001, doar se numea altfel, cand toata lumea care era impotriva lor era catalogata ca dusmani. Nu ca oponenti politici, nu ca oameni care gandesc altfel, dar ca duşmani, care trebuie dislocati, eliminati din viaţa politica sau chiar din viaţă, in genere. Acest lucru s-a intors ca un bumerang impotriva lor. In 2009 s-a intamplat un lucru foarte simplu. Niciun partid nu putea sa coabiteze impreuna cu ei pentru ca s-ar fi discreditat. Comunistii au devenit o forta tratata ca una repulsiva pentru restul scenei politice, ceea ce nu este normal intr-o societate democratica, dar ei au creat aceasta situatie. Tocmai de asta AIE este consolidata si puternica, pentru ca nimeni nu vrea sa aiba de afacere cu aceasta forţă. Vedem acest lucru urmarind zvarcolirile din PCRM.

Vasile Botnaru: Activistii din PCRM spun ca au 700 de mii de alegatori.

Petru Bogatu: Nu contează, şi AMN are cele mai multe filiale, mai multe decat PLDM, dar este un partid care nu stiu daca va trece pragul electoral. Asta conteaza mai putin in democratie. In Statele Unite republicanii in genere nu au membri de partid. Bun, asta e stilul anglo-saxonic de a face politică. Nu conteaza ce spun acum comunistii, pentru ca, parafrazandu-l pe Voronin incercand sa-l umileasca pe Stepaniuc zicea că „noi ascultam ce spune Stepaniuc ca sa facem invers”, probabil ca asta putem spune si noi. Comunistii sunt o forţa care nu se inscrie in conditiile democratice, aşa firave, cum sunt la noi. Este un corp alogen. Daca acest corp alogen vrea sa supravietiască, trebuie sa se transforme in altceva.

PCRM nu va supravietui pana la viitoarele alegeri in aceasta formulă. Ar putea acest partid sa existe numai daca se schimbă. Evenimentele de la noi au demonstrat ca societatea nu mai vrea sa ramana cum a fost. Daca cineva imi va spune ca acest partid are electorat, va raspund ca are pentru ca a putut sa se impuna intr-o societate cu o democratie simulată. In conditiile in care vom avea anul viitor un electorat informat, cu televiziuni libere, cu o presa libera, cu o televiziune publica reorganizata, pe principiile societatii deschise. In acest conditii, comunistii, asa cum arata azi, nu au nicio şansă.

Vasile Botnaru: Eu nici nu ma asteptam ca ei sa se dea batuti, sa-si schimbe mesajul ironic, sa zica altfel decat alianţa euro, dar ei totusi insista ca raman pe cal alb. Dle Vlad Lupan, cum caracterizati meciul asta alianta vs comunistii, sau invers.

Vlad Lupan: Este PCRM un partid comunist? Este. 7 aprilie a demonstrat că este un partid comunist, care implimentează o doctrina simpla, foarte cunoscută „cine nu este cu noi, este impotriva noastră”. Asta se mai numeste razboiul total. Iar razboiul total presupune sau castig sau pierdere. Cu alte cuvinte, fara niciun fel de remiza, fara nicio intelegere. Asemenea evolutii au inceput deja sa aiba loc, prin rezistenţa liberalilor, care de altfel, este inca un element important care a adus la viaţă factorul Lupu. S-a ajuns la o situatie cand noi analizam comportamentul PCRM si presupuneam ca el va pierde in asemenea circumstanţe. PCRM nici atunci nu a fost de acord cu analiza noastră. Insa a pierdut. Acum au discurs sigur, si continua sa nu creadă analizelor noastre. Pardon, dar iarasi vor pierde. Este vizibil situatia in care PCRM nu este capabil sa castige alegeri asa cum este el.

Oricand ar fi alegerile, acum ori peste 4 ani, acest partid are sanse destul de mari sa piarda din popularitate. Pe cand rezistenţa liberalilor si factorul Lupu, deja am vazut ca le permite sa-si crească popularitatea. Observam o crestere anumita a popularitatii partidului democrat si liberal-democrat, mentinerea buna pe eschierul politic a partidului liberal. Ceva probleme continuă in AMN. Insă, in esenţă, vedem o situatie in care partidele de orientare democratica se afla acum la putere, detin posturi. Iar posturile inseamna, in opinia populatiei, un procent mai mare de incredere, de acceptare. Pentru PCRM asta inseamna ca calul nu este alb. Calul este măgar.

Natalia Morari: De acord cu Vlad. Desigur că PCRM stă anume in centrul evenimentelor care au avut loc in Moldova. Evenimentul numarul 2 este destramarea PCRM, chiar as spune lichidarea PCRM. De fapt nimeni nu ii lichidează, dar ei inşişi au inceput acest proces de autolichidare, prin felul cum ei actionează, cum spun, ce discursuri fac si cum reactionează la toate miscarile alianţei.

Vasile Botnaru
: Adica e povestea soldatelului de plumb, care stă dârz, chiar daca il duce vaporaşul in jos.

Natalia Morari
: Absolut. Chiar ma gandeam, oare cei care stau in fruntea PCRM nu inteleg ca daca vor continua la fel, in 2010 noi toti vom spune la revedere Partidului Comuniştilor. Stim ca foarte probabil va aparea cel putin inca un partid de stanga care va face concurenţă PCRM. Vor intra in Parlament, dar vor avea 15-20 de mandate. Va fi o aripa radicală de opozitie care nu va putea influenta nimic in Parlament. Oare ei se gandesc la asta sau PCRM a devenit un partid gata de suicid sau poate ei nu se gândesc deloc ce se va intampla la anul?

Vasile Botnaru: Cât priveşte AIE?

Natalia Morari: AIE există numai multumita PCRM. Vreau sa spun mulţumesc PCRM-ului. Cu cât mai mult ei se comporta asa oribil si fara nicio logica, cu atât mai multa putere are alianţa. Ei n-au fost oponenti unul altuia, ci au avut un singur oponent, PCRM. Pana cand PCRM se va comporta aşa, pana atunci şi alianţa va exista, părerea mea.

Vasile Botnaru: Ultima intrebare, legata, cumva, de pronosticuri. Unii analişti sunt de părere că totusi, cu minimum de mandate pe care le-ar putea obţine PCRM nereformat sau reformat aproximativ, va deveni o moleculă atractiva pentru niste partide de centru-stânga, pentru formarea unei majoritati, din care sa fie exclusă dreapta liberală. Or, ceea ce spuneti dvs, prohodul care i-l faceţi Partidului Comunistilor nu presupune aşa ceva.

Petru Bogatu: Exclus. Tocmai pentru motivele despre care am vorbit. PCRM este un paria pe scena politica. Lucrul ăsta este incontestabil. Miscarile care se fac acum pe stanga, tocmai vizează acest lucru, ma refer la desprinderile din PCRM, dar si mutarile pe care le face PD, care este in plina ascensiune, evident daca e sa dam crezare sondajelor de opinie. Probabil Diacov şi Lupu isi dau seama ca nu pot creşte la infinit pe acest segment de electorat. Tocmai de aceea, graba cu care PD-ul incearca absorbţia PSD explica tocmai acest lucru. Se incearcă netezirea terenului pentru un alt proiect politic. PD are nevoie de acest proiect. Acest partid s-ar simţi confortabil daca ar fi liderul unui pol de centru-stânga. Dar nu cu PCRM, pentru că PCRM il discreditează, chiar si in ochii electoratului din ţară şi străinatatea. De aceea PD-ul şi-ar dori ca o parte din electoratul PCRM-ului sa fie asimilat de un alt proiect cu care PD-ul s-ar putea alia.

Mai mult decat atât, noi astazi asistam la inversarea polilor magnetici pe scena noastra politica. Pe dreapta are loc concetrarea a fortelor politice si a electoratului in jurul unui partid, cel mult 2. In viitor cred ca vom asista la o coagulare a alegatorilor de centru-dreapta in jurul liberal-democratilor si poate in jurul liberalilor. Pe stanga asistam la o fragmentare a stângii, si ea este mai mare decat pare ea acum la prima vedere. Cand vorbeşte Turcan despre un alt partid cu Ciornai, va asigur ca daca Ciornai a intrat deschis in scenă, simte că aici se poate de castigat o paine alba, mare, sub aspect politic, desigur. Politicienii de stanga inteleg că pe acest segment au loc procese centrifugale. Stanga va continua sa se farimiteze.

Pe stanga nimeni nu se va alia cu PCRM, iar comunistii vor avea de pierdut din proiectul de lege care ar interzice simbolurile comuniste si va condamna comunismul in spiritul unor rezolutii ale institutii europene. PCRM isi vor risipi brandul pe care il au şi aşa nu prea atractiv. Pronosticul meu este ca pe viitor, este posibil o coalitie de centru-stânga, in frunte cu PD. Vor fi doua poluri, unul de centru-stanga si unul de centru-dreapta care se vor bate pentru putere in viitor. Unul liberal-neoconservator şi unul social-democrat socialist pe stanga, dar nu comunist – este evident, acest lucru se prefigureaza acum cu multa pregnanţă.

Vasile Botnaru
: Domnule Lupan, sunteţi de acord?

Vlad Lupan: Daca exista intr-adevar un asemenea proiect ca PCRM sa fie acea molecula de atractie pentru partidele de stanga, trebuie sa intelegem ca PD trebuie sa se grabească in ce priveste atragerea altor componente de stanga. Deşi, daca as fi PD, nu as merge la alegeri anticipate. As merge pe reforma constitutională. Acest proces de dizolvare a PCRM mi-ar da acele voturi care ar pleca de la acest partid care a facut atâtea lucruri odioase nu doar in 2009 dar si in ultimii 8 ani. Pentru acest lucru este nevoie de timp. Daca vom crede ca partidele democratice din Republica Moldova urmează o logica de durata, nu o logica electorala, atunci, cu siguranţă, pentru PLDM si PD ar fi mai favorabil sa mearga pe reforma constitutionala, care sa raspunda la interesele politice, evitarea intrarii acestui PCRM intr-un parlament in viitorul apropiat cu 20 de mandate, mai bine il lasam pe 4 ani si intra cu 10 mandate. Pe de alta parte, o asemenea evolutie ar raspunde dorintelor cetatenilor Moldova, care nu vor alegeri, pe care le vor PCRM. Altfel de ce ar fi scapat comunistii puterea din mana cu atata usurinta, daca nu mergea pe ideea „le dam democratilor in perioada de criza guvenrarea, dupa care revenim pe magaruşul vopsit in alb” Cetateanul R. Moldova trebuie sa-si restabileasca starea economică, iar alegerile pe care le promevează PCRM nu sunt o solutie, iar partidele politice trebuie să existe pentru interesul cetateanului.

Natalia Morari: Aici este foarte impotant sa hotaram despre care reforma constitutionala vorbim, daca ne intoarcem la reforma prezidentiala sau simplificarea procedurii de alegeri. Dupa parerea mea ar fi foarte rau sa ne intoarcem acolo unde am fost, 8-9 ani in urma. Daca vorbim despre reforma constitutionala, trebuie sa vorbim numai despre simplificarea procedurii alegerii presedintelui. Sper ca cei care stau la guvernare se gandesc anume la asta. Daca vorbim despre alegeri la anul, nu cred ca trebuie sa atragem atentia atât de mult la PCRM, pentru ca acestea vor fi primele alegeri libere, transparente, alegeri cu mass-media mai libera, cu oameni care sunt informati, cu oameni care vor vota diferit. Cred ca va fi un Parlament cu PLDM in frunte sau va fi un Parlament cu majoritatea formata de PD si acest proiect nou de stânga. Iar PCRM nu va juca aici un rol important. Trebuie sa uitam de ei daca ei nu se schimbă. Daca se vor schimba, daca vor atrage pe cineva nou, schimba preşedintele, posibil ca ei vor deveni aceasta moleculă, dar dupa cum se comporta, aceasta nu se va intampla.

Petru Bogatu: Sunt de acord cu Vladimir Turcan, care considera ca in situatia in care acest partid a ajuns pe mânile lui Grigore Petrenco, Mark Tkaciuc şi a ramas şi Vladimir Voronin, acest partid nu poate sa se mai reformeze. Aici sunt de acord cu el, si nu cred ca acest nucleu dur, format din fanii lui Che Guevara sunt in stare sa se schimbe. Din contra. Apropo, ei nu vor anticipate. PCRM incearca pur si simplu sa se conserveze. Mark Tkaciuc este un strateg electoral destul de experimentat, si isi da seama ca un partid care a stat pana acum foarte pestrit, foarte eterogen, nu poate supravieţui. El vrea sa-l conserveze in jurul unei idei de extrema stanga, foarte dură, roşie, purpurie. Este instinctul autoconservarii pentru ei. Tocmai de aceea, pronosticul meu este ca vor mai fi desprinderi din PCRM. Mai mult decat atât, acest nucleu dur va provoca chiar eliminarea unor elemente pe care ei le considera balast pentru a se mentina pe scena politica. Poate cu un numar de deputati mai mic, dar cu partidul, totusi, supravietuind.

Vasile Botnaru: Doamnelor si domnilor, aici s-a incheiat editia de astazi a punctului duminical de la Europa Libera, emisiune la care au participat jurnalista Natalia Morari, şi analiştii Vlad Lupan şi Petru Bogatu. Ne reauzim duminica viitoare pentru un ultim bilanţ al anului 2009 si eventuale pronosticuri pentru anul 2010. Eu, Vasile Botnaru, va urez Sarbatori Fericite, şi să se implinească urarile de bine pe care ni le adresam unii altora. Pe curând!

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG