Linkuri accesibilitate

27.12.99 - Chișinău: Bilanț al anului diplomatic moldovenesc


La capitolul „succese ale Republicii Moldova pe plan extern”: obţinerea statutului de observator în cadrul Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est și stabilirea unor termene concrete de retragere a trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova în documentele conferinţei OSCE din Istanbul.

27 decembrie 1999

Actualitatea în Republica Moldova.

Bilanț al anului diplomatic moldovenesc.

Dan Ionescu: Vechiul nou ministru de externe Nicolae Tăbăcaru a trecut astăzi în revistă o serie de desfăşurări pe plan internaţional, desfăşurări care au afectat mai mult sau mai puţin direct şi politica externă a Republicii Moldova în anul care se încheie. Relatează corespondentul nostru la Chişinău, Radu Benea.

Ministrul Afacerilor Externe a început conferinţa de presă de bilanţ cu cîteva consideraţii de ordin general asupra principalelor evenimente ale anului 1999. Comunitatea mondială şi organismele internaţionale, a menţionat ministrul, au devenit mai conştiente de necesitatea întăririi păcii în lume şi de imperfecţiunile sistemului general de securitate. Acestea au fost scoase la iveală în urma conflictelor regionale şi a unor “evenimente controversate care au făcut să simţim pe moment suflarea războiului rece”. Astfel, a continuat Nicolae Tăbăcaru, a fost confirmată importanţa unor principii fundamentale pe care trebuie să se bazeze noul sistem de securitate în arealul euro-atlantic şi anume “indivizibilitatea spaţiului securităţii comune şi inexistenţa liniilor de divizare sau a unor zone cu niveluri diferite de securitate”.

În opinia ministrului, cele mai importante evenimente ale anului s-au desfăşurat sub semnul războiului din Kosovo, care, mai mult decît altele, a evidenţiat două tendinţe pe plan mondial: intensificarea cooperării multilaterale şi începutul edificării unei lumi multi-polare. Drept exemplu ministrul de externe a menţionat soluţionarea crizei din Kosovo cu eforturi comune şi în special după ce au intervenit Federaţia Rusă şi ONU. Tot aici ministrul a menţionat că anul 1999 poate fi numit anul Chinei după reîntoarcerea regiunii Macao. Alte evenimente de anvergură, menţionate de ministru, sînt lansarea Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est şi începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

La capitolul „succese ale Republicii Moldova pe plan extern”, Nicolae Tăbăcaru a menţionat obţinerea statutului de observator în cadrul Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est, deşi Moldova a dorit să devină membru cu drepturi depline, stabilirea unor termene concrete de retragere a trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova în documentele conferinţei OSCE din Istanbul, faptul că R. Moldova a devenit membru cu drepturi depline a Comisiei Dunărene, precum şi rezoluţia privind cooperarea dintre ONU şi OSCE în care a fost menţionată problema transnistreană.

La capitolul „lacune”, Tăbăcaru a menţionat activitatea slabă a diplomaţiei economice, în primul rînd din lipsa mijloacelor financiare precum şi sub influenţa unor factori subiectivi.

Pe plan regional, Republica Moldova a acordat prioritate cooperării economice la Marea Neagră şi negocierilor de aderare la Organizaţia Mondială a Comerţului. În cadrul Comunităţii Statelor Independente, Chişinăul a participat activ la optimizarea mecanismelor de cooperare, în special a celor economice. Pe plan bilateral, a spus Tăbăcaru, Chişinăul a încercat să-şi dezvolte relaţiile în primul rînd cu vecinii şi cu ţările industrializate – SUA, Japonia, Marea Britanie, Italia şi Franţa.

Cît priveşte România, ministrul de externe a spus că în acest an au continuat contactele atît la nivel de delegaţii guvernamentale, cît şi la nivel de experţi, exprimîndu-şi speranţa că în anul 2000 Tratatul de Bază dintre cele două ţări va fi totuşi semnat, dat fiind stadiul avansat al negocierilor.

Evenimente importante au avut loc în realaţiile cu Ucraina, a continuat ministrul. A fost semnat acordul privind frontiera de stat iar la Kiev s-a desfăşurat o reuniune multilaterală în problema Transnistriei. Chişinăul a acordat o importanţă deosebită relaţiilor cu Federaţia Rusă. În acest sens, Nicolae Tăbăcaru a declarat că reuniunea OSCE de la Istanbul nu se solda cu succes pentru Moldova dacă nu avea loc, înainte de aceasta, întrevederea de la Moscova a preşedintelui Petru Lucinschi cu omologul său rus Boris Elţîn. Tot aici, Tăbăcaru şi-a exprimat speranţa că în anul 2000 va fi semnat şi Tratatul de Bază dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă. Cît priveşte obiectivele anului 2000 formulate de ministrul Tăbăcaru, acestea ar fi „menţinerea poziţiilor cucerite în 1999 şi consolidarea relaţiilor cu statele vecine, cu Federaţia Rusă, cu statele puternic dezvoltate, inclusiv din Europa Centrală, şi cu ţările arabe“.

Din Chişinău, Radu Benea, pentru Radio Europa Liberă.

Dan Ionescu: Referitor la chestiunea Transnistriei, mai precis la prezenţa trupelor ruseşti în regiunea respectivă, să menţionăm că ea figurează şi pe ordinea de zi a vizitei de trei zile pe care o delegaţie militară română, condusă de ministrul Apărării Victor Babiuc, o efectuează în prezent la Moscova. În afara întîlnirii cu omologul său rus, Igor Sergheev, Babiuc va fi primit şi de către primul-ministru rus, Vladimir Putin.
XS
SM
MD
LG