Linkuri accesibilitate

"Moment zero al guvernării", afirmă preşedintele Băsescu

“Un nou parteneriat între Guvern si Parlament”, asa a definit premierul Emil Boc, votul de investitura dat astazi de camarele reunite ale legislativului roman pentru noul guvern. Este vorba despre “un parteneriat sanatos”, a adaugat seful guvernului precizind ca noul cabinet isi va incepe activitatea chiar din aceasta seara. Desi tabara puterii este despartita de cea a opozitiei doar de trei voturi, totusi bilantul final a fost de 276 de voturi pentru guvernul Boc si doar 135 impotriva. Tot mai multi politicieni socialisti si liberali sint tentati sa sara in barca puterii, iar majoritatea fragila pe care se bazeaza in mod oficial guvernul ar putea sa se intareasca in perioada urmatoare.

“Este un moment zero al guvernarii” a declarat presedintele Romaniei dupa ce ministri au depus juramintul, sfatuindu-i pe acestia sa nu mearga prea departe cu schimbarile pe care le vor face in administratia publica. In acelasi timp presedintele Basescu a declarat ca nu-i va menaja pe ministrii acuzati de procurorii anticoruptie ca au calcat strimb.

Seful statului roman a vorbit astazi despre vremurile grele care vor veni si a promis in fata noului guvern ca va incerca sa aiba discutii cu sindicatele in urmatoarea perioada in care se asteapta miscari de strada.

Ministrul finantelor a anunta ca vor urma peste 100 de mii de disponibilizari din rindul bugetarilor, dar potrivit prognozelor facute de Fondul Monetar International, in primul semestru al anului viitor somajul va creste pina la 10 la suta, ceea ce inseamna ca peste un milion de oameni nu vor mai avea locuri de munca. In plus guvernul Boc, care a primit astazi votul parlamentului roman, va trebui sa gaseasca repede solutiile care sa asigure o crestere economica de 1,3 la suta din produsul intern brut si un deficit care sa nu depasasca 5,9 la suta. Aceste jaloane au fost fixate de FMI, dar deocamdata nu este foarte clar de unde vor fi taiate cheltuielile pentru a ramine in ecuatia data.

Deocamdata ministerele invatamintului, muncii si transporturilor vor primi mai multi bani decit au avut anul trecut. Explicatia ar putea fi simpla in privinta ministerului transportului care primeste 1 la suta din Produsul intern brut pentru continuarea autostrazilor incepute. Deasemenea ministerul muncii se pregateste pentru a plati mai multi bani pentru someri in conditiile in care sectorul public va face disponibilizari in aceeasi masura ca si cel privat.

Presedintele Traian Basescu a spus si in aceasta seara atit ca succesul noului guvern depinde de capacitatea acestuia de a colabora cu opozitia, cit si ca regreta absenta liberalilor din noua formula executiva.
XS
SM
MD
LG