Linkuri accesibilitate

Guvernul Boc II va fi supus miercuri la vot în parlament


Un cabinet pe placul preşedintelui Băsescu
Un cabinet pe placul preşedintelui Băsescu

Coaliţia noului executiv dispune în legislativ de o majoritate de 3 voturi

Membrii noului guvern roman au trecut astazi prin furcile caudine ale parlamentului fara mari pierderi, desi in nu in toate comisiile aveau majoritatea asigurata prin ecuatii politice. Chiar si politicienii mai tineri, fara amicitii ascunse cu adversarii au reusit sa obtina voturi majoritare. Astfel, Daniel Funeriu care la 38 de ani este un cercetator cautat de universitatile occidentale, specialist in chimie organica, a fost acceptat pentru fotoliul de Ministru al Educatiei. Intrat de curind in politica, s-a implicat activ in comisia pezidentiala pentru educatie si a dovedit in fata comisiei ca are potential.

Ambasadorul Romaniei la Paris, Teodor Baconschi a fost si el destul de convingator in fata comisiilor de politica externa din Camera Deputatilor si Senat. La 46 de ani, Theodor Baconschi, nominalizat pentru ministerul de externe, are deja o experienta diplomatica de zece ani. Cu un doctorat in antropologie religioasa si mai multe volume publicate, Baconschi este considerat in Romania un intelectual angajat, dar cu partipriuri politice ponderate. Pe umerii sai sta dezvoltarea parteneriatului strategic cu Franta si refacerea relatiilor cu Rusia. De altfel viitorul sef al diplomatiei romane a declarat astazi ca va face tot ce este “rational si rezonabil” pentru a relansa relatia Romaniei cu Rusia, precizind ca pina acum Bucurestiul a "supralicitat retorica de pragmatism" in incercarea de a trece peste problemele litigioase. Ministrul de externe desemnat a explicat ca “noua Rusie putiniană este un actor major pe eşichierul international” si ca in vreme ce Romania a avut in ultimii ani cinci ministri de externe, Rusia il pastreaza acelasi profesionist Serghei Lavrov, care si datorita stabilitatii sale a reusit sa reangajeze dialogul cu marii actori strategici ai Moscovei.

Noul guvern al Romaniei are 15 ministri din care patru provin din rindurile minoritatii maghiare, patru sunt independenti printre care ministrul apararii, ministrul agriculturii, care a fost expert in cadrul Comisiei Europene si ministrul de externe, care este diplomat de meserie, restul de sapte ministri sint democrat-liberali. In afara acestora presedintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania ocupa postul de vicepriministru fara portofoliu.

Miine guvernul Emil Boc va fi supus la vot in sedinta comuna a parlamentului roman. Deocamdata, datorita grupului independentilor format din 24 de politicieni dizidenti ai partidelor din opozitie, majoritatea noului guvern din Romania fomat din reprezentantii maghiarilor si democrat-liberali, va fi asigurata, dar in perspectiva ea este destul de fragila, iar legile organice vor trebui negociate fiecare in parte. Practic noul guvern din Romania are doar trei parlamentari in plus fata de opozitie.

Politigraf

XS
SM
MD
LG