Linkuri accesibilitate

Eliminarea simbolurilor comuniste


Desfiinţarea gardului de sîrmă ghimpată de la graniţa moldo-română

Chisinaul renunta la simbolurile comuniste – se intituleaza un articol din ziarul Ziua. Relatarea demonstreaza insa ca lucrurile nu sunt inca asa de clare. Deocamdata, este vorba despre o declaratie adoptata de Partidul National Liberal din Republica Moldova, care cere eliminarea simbolurilor regimurilor totalitare si condamnarea crimelor comunismului. Argumentul este apartenenta Moldovei la Consiliul Europei, la OSCE si aspiratia sa la integrare europeana. Si liderul democratilor moldoveni, Oleg Serebrian a exprimat cu o luna in urma o intentie asemanatoare, pe care o vedea incorporata intr-un proiect de lege care sa fie asumat in parlament de Alianta pentru Integrare Europeana. Unele partide extraparlamentare si asociatii civice au salutat deja initiativa – mai informeaza ziarul Ziua.

Gardianul relateaza despre stadiul de aplicare a deciziei guvernului Vlad Filat de a scoate de pe granita moldo-romana gardul de sarma ghimpata. Ieri, Serviciul de Graniceri al Republicii Moldova i-a prezentat premierului documentatia necesara, scoaterea imprejmuirii umand sa se faca pana la 1 martie 2010. Gardianul reaminteste ca un deputat liberal a dorit sa duca in Parlament aceasta inititiva, care are substrat politic, dar s-a lovit de fermitatea primului ministru, pentru care decizia la nivel guvernamental este suficienta. Asa cum era de asteptat, comunistii considera ilegala masura. In 2008, fostul lider comunist Vladimiri Voronin i-a amenintat cu puscaria pe cativa oficiali din raionul Ungheni, care venisera cu o idee asemanatoare.

Desfiintarea gardului de sarma ghimpata nu este doar o chestiune de imagine a tarii, ci si o problema practica. Pe fasia de 80 de kilometri considerata teritoriu de granita, exista numeroase morminte care nu pot fi ingrijite. Pe de alta parte, este vorba despre 2200 de hectare care ar putea fi valorificate.

Gardianul
pomeneste in acelasi grupaj si decretul de constituire a comisiei care va revizui Constitutia Moldovei. Mihai Ghimpu, presedinte interimar al tarii, a anuntat deja ca limba romana va figura ca limba oficiala si ca se va relua studiul istoriei romanilor in scolile din Republica Moldova.
XS
SM
MD
LG