Linkuri accesibilitate

Schimbarea promisă de Barack Obama a prins anumite contururi

Speranta defineste anul politic american. Cind Barack Obama a fost ales presedintele Statelor Unite, oamenii au optat in numele schimbarii si sperantei. De la bun inceput a fost evident ca noul sef al statului american nu va putea sa-i satisfaca pe toti cei care vedeau in el solutia salvatoare. Era firesc ca perioada imediat urmatoare sa aduca moderarea acestor asteptari. Cum a reusit pina acum Barack Obama sa obtina materializarea sperantei.

Pe plan extern – unii observatori cred ca, dupa modelul campaniei electorale, presedintele si administratia sa incearca intr-o prea mare masura sa satisfaca pe toata lumea. Fireste ca acest demers este esenta oricarei medieri. Dar va veni vremea, la fel cum a venit in timpul fiecarui mandat prezidential ca America sa opteze. Si acela va fi adevaratul test al acestei presedintii. Raporturile cu Rusia au fost re-pornite. Ramine de vazut in ce directie. In relatia cu China—lui Obama i se reproseaza lipsa de fermitate. Doar ca presiunea dependentei Americii de China, pentru finantarea deficitelor de exemplu este un fapt pe care presedintele nu-si poate permite sa-l ignore. In Orientul Mijlociu – administratia Americana a incercat sa se pozitioneze cit mai obiectiv cu putinta si ramine de vazut daca aceasta decizie va debloca sau nu procesul de pace palestiniano-israelian. Pina acum nu este deloc clar … Iranul are inca ambitii nucleare. Reuniunea din Danemarca cu privire la contracararea incalzirii globale s-a incheiat cu un fel de remiza.

A imbunatatit Barack Obama imaginea Americii in lume? Presedintele este fara indoiala inca foarte popular in lume. Este si America? Probabil ca gestul de a-i acorda lui Obama premiul Nobel pentru pace este un cec in alb, pe termen limitat, pe care lumea il ofera Americii. Cine si ce va scrie pe el, iar ramine de vazut … In politica interna – Barack Obama a fortat reforme pe care le-a anuntat in campanie. Mai multe de-odata. A procedat curajos, dar in acest proces a divizat tara, din punct de vedere politic. In fond, nu de putine ori, speranta unora este deceptia altora.

Se poate spune ca dupa un an de cind Barack Obama se afla la conducere, schimbarea a prins anumite contururi. Dar presedintele stie foarte bine, ca orice alunecare catre speranta unora, in detrimentul altora este in cele din urma sanctionata la urne. E de apreciat totusi faptul ca aceasta generatie de americani a propus o schimbare de directie, atunci cind lucrurile nu functionau. O stare de spirit ce nu a prins contur in locuri ca Romania, de exemplu, unde populatia are chiar mai multe motive sa fi dorit schimbare. Doar ca oferta politica a fost ca si inexistenta.
XS
SM
MD
LG