Linkuri accesibilitate

Congresele AMN şi PLDM


Igor Boţan
Igor Boţan

Fără a mai pune la socoteală pe cel al PPCD

Politicienii moldoveni încă nu ştiu dacă anul viitor vor avea loc alegeri parlamentare anticipate, un referendum constituţional pentru trecerea la alegeri prezidenţiale directe, alegeri prezidenţiale directe sau o combinaţie între cele trei posibilităţi. Dar ceea ce ştiu cu siguranţă este că un exerciţiu electoral tot va avea loc, iar pregătirile au şi început.

Igor Boţan: Probabil ambele formatiuni inteleg ca alegerile anticipate in 2010 sint inevitabile si de aceea au si purces la pregatiri. In cazul Aliantei „Moldova Noastra” este evident ca rezultatul obtinut este unul sub asteptari si de aceea a fost contestata insasi conducerea partidului. Majoritatea congresului a decis totusi ca acei vizibili sa ramina in prim-plan. Adica Serafim Urechean care este in prezidiul Parlamentului si este adesea aratat la televiziune. Si Victor Osipov care este viceprim-ministru si de asemenea este vizibil. De aceea eu gasesc logica aceasta solutie care a fost adoptat in cadrul AMN.

Vasile Botnaru: In cazul PLDM?

Igor Boţan: Un „congres al victoriosilor” care a avut drept scop principal energizarea activului partidului pentru lansarea acestuia in noua campanie electorala care va avea loc in 2010. Iar sarcina a fost reformulata si acum partidul pretinde – si cred ca are temei pentru aceasta – ca sa devina cea mai importanta forta politica din Republica Moldova.

Vasile Botnaru: PLDM a anuntat totodata o usoara modificare a definitiei doctrinare pe care o are in statut. Cum se explica asta?

Igor Boţan: Consider ca aceasta modificare a doctrinei este putin probabil sa fie pe intelesul cetatenilor si chiar a membrilor formatiunii. Eu cred ca aceasta redefinire a doctrinei este mai degraba un lucru care a trebuit sa justifice cumva convocarea congresului.

Vasile Botnaru: Atmosfera festivista a congresului a fost diluata de un discurs pe care presa de limba rusa l-a calificat drept scandalos. Ce credeti despre aceasta interventie a unui jurnalist?

Igor Boţan: Eu cred ca aceasta interventie a fost inoportuna si chiar daunatoare pentru un partid care isi propune sa devina locomotiva vietii politice din Republica Moldova. Este vorba despre discursul unui manager al unui post de radio din Republica Moldova. Discurs in care el a mentionat, relativ corect, ca mediul audiovizual din Republica Modlova este dominat de anumite resurse care fac partizanat politic in continuare in favoarea Partidului Comunistilor. In acelasi timp acest discurs a avut si o componenta care oarecum va aduce atingere intereselor PLDM. Iurie Leanca, Ministru al Afacerilor Externe al Republicii Moldova si delegat la congres, s-a desolidarizat de acest discurs care a fost oarecum interpretat ca fiind impotriva Federatiei Ruse.

Vasile Botnaru: Intre timp a avut loc congresul PPCD. Ce inseamna asta?

Igor Boţan: Asta inseamna ca si PPCD isi doreste o revansa ca Partidul Comunistilor. Adica recucerirea segmentului atras de catre PLM. Cu mai multe ocazii PPCD a lasat sa se inteleaga ca doreste sa revina in forta pe scena politica.

Vasile Botnaru: PPCD va merge in continuare cu echipa tinara sau revin „batrinii” din partid?

Igor Boţan: Toata lumea s-a convins ca cei sapte magnifici si echipa noua a partidului are perspective bune. Totul depinde de modul in care se va promova in acest nou an. Daca la alegerile din 29 iulie seniorii s-au abtinut sa intre in campanie, ar fi corect ca si de aceasta data sa ii lase pe cei tineri sa se manifeste in plenitudinea capacitatilor.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG