Linkuri accesibilitate

In afara de faptul ca zboara pe o sanie nu e nimic de invidiat in viata Mosului.

Trebuie sau nu să fie Moş Crăciun un exemplu pentru copii? Şi merită oare o asemenea abordare a moşului în şcoli? Se întreabă Dan Alexe în jurnalul său de corespondent?

Abia ce le explicasem copiilor ca Mos Gerila, Mos Craciun si Mos Nicolae sint cam acelasi personaj si iata ca mi-au venit dupa ultima zi de scoala cu fețele grave si parind ca sint nemultumiti de ceva. Mai intai m-am temut ca au sa-mi spuna ca Mos Gerila nu exista. In realitate, insa, era vorba de ceva mult mai grav. Ei bine, scoala la care merg copiii mei a decis sa adopte modelul anglosaxon al abordarii Craciunului, una din idei fiind astfel ca Mos Gerila nu e un bun model pentru copii.

Intr-adevar, oricine il vede isi da seama ca Mos Gerila nu duce o viata prea sanatoasa. In primul rand e obez, lucru pe care nu-l poate contesta nimeni. In al doilea rand, fața aia lucitoare ca un mar lustruit si nasul mare si rosu arata un singur lucru: Mos Craciun bea. Ba chiar bea vîrtos, pentru ca un ten asa rozaliu nu capeti decit dupa ani buni de betii zilnice. S-a stiut de altfel intotdeauna ca Mosul, inainte de a pleca la drum, trage un paharel de rom sau de coniac... ceea ce inseamna ca el conduce sania sub influenta alcoolului.

Pe deasupra, Mosul mai arata si ca nu respecta legislatia muncii, din moment ce urca pe acoperis si coboara in cosul sobei fara casca de protectie. Un distins medic australian a atras chiar atentia asupra pericolului pe care l-ar reprezenta Mosul pentru copiii saraci, din lumea a treia, care ar cauta sa se identifice cu acest simbol al Occidentului, ducand apoi vieti nesanatoase.

In fata acestei ofensive lase impotriva Mosului, le-am explicat copiilor ca eu nu cred ca multi din cei de varsta lor care traiesc prin tarile sarace ar dori sa se identifice cu Mosul, mai ales ca jumatate din acei copii saraci sint fetite. In afara de faptul ca zboara pe o sanie nu e nimic de invidiat in viata Mosului. Exemplul prost ar veni mai degraba din alta parte: din faptul ca acei copii ar vedea ca pina si fiintele magice lucreaza in conditii ingrozitoare fara sa se planga. Poate ca amaritii vor crede ca asa e munca: sa robotesti ca o vita, pe vesnicie, in anonimat si fara nici o rasplata.
XS
SM
MD
LG