Linkuri accesibilitate

Legislația americană a noului sistem de asigurări de sănătate la un pas de a fi adoptată


Președintele Barack Obama la Copenhaga

Democrații au adunat voturile necesare votării reformelor.

In pragul sarbatorilor de iarna, presedintele Statelor Unite, Barack Obama e pe cale sa obtina un succes major: adoptarea reformelor sistemului de ingrijire a sanatatii. Cum a ajuns la acest rezultat ? Valeriu Sela, corespondentul Europei Libere la Washington.

Negocierile care au durat multe zile pina la ore tirzii par sa fi adus spriijinul de care democratii aveau nevoie pentru a avea cele 60 de voturi necesare. Votul decisiv este de la democratul conservator Ben Nelson, senator de Nebraska. Ceea ce acesta isi dorea pentru a vota planul este introducerea unor restrictii cu privire la regimul avorturilor.

Dupa negocierile din biroul liderului democrat din Senat, Harry Reid – participantii s-au aratat optimisti ca vor avea 60 de voturi – numarul necesar pentru a permite deblocarea dezbaterilor, in cazul in care republicanii decid sa le continue la nesfirsit. Senatorul Nelson nu a dorit doar restrictii vizind avorturile, dar si anumite avantaje pentru statul din care provine intre care reducerea impactului unor noi impozite asupra organizatiilor non-profit si suplimentarea fondurilor federale pentru a acoperi cheltuielile statului vizind ingrijirea medicala a celor nevoiasi.

Se pare ca liderii democrati au oferit concesii in legatura cu toate aceste solicitari. In alocutiunea sa radiodifuzata de la sfirsitul saptaminii, presedintele Obama a salutat obtinerea unei majoritati clare in Senat, care doreste o reforma a sistemului de ingrijire a sanatatii. In replica, republicanul John McCain – fost candidat la presedintie—a spus ca adoptarea rapida a unei astfel de legi ar face mai mult rau decit bine. Senatorul McCain considera ca cel mai bun lucru pe care statul il poate face este sa obtina reducerea costurilor pentru ca americanii sa poata cumpara asigurare medicala privata.

Intr-un articol publicat simbata in Washington Post, vaduva senatorului Ted Kennedy, Vicky arata ca, in ciuda imperfectiunilor proiectului de lege, el va acoperi multe dintre obiectivele pentru care sotul ei a muncit intreaga cariera. “Asa cum Teddy obisnuia sa spuna, atunci cind se va adopta oamenii isi vor pune intrebarea, de ce a luat atit de mult timp?”. Legea va extinde asigurarile medicale incluzind 30 de milioane de americani care in prezent nu beneficiaza de protectie si va incerca sa reduca costurile. Firmelor particulare de asigurare li se interzice sa respinga oameni pentru ca acestia sufera de-acum de anumite afectiuni ori sa impuna un cost mai ridicat pentru acestia. Toti americanii vor trebui sa aiba asigurare medicala, in caz contrar putind fi amendati.
XS
SM
MD
LG