Linkuri accesibilitate

Aspectel cele mai controversate: pericolul unor mişcări iredentiste în Transilvania, pretinsa implicare a unor înalţi funcţionari ai statului în compromiterea relaţiei României cu NATO.

22 decembrie 1999

Extras din emisiunea „Actualitatea romînească” (Moderator: Radu Călin Cristea; reporter: Sabina Fati).

Un raport SRI controversat.

Mai mulţi experţi se pronunţă asupra aspectelor cele mai controversate din raportul SRI, cum ar fi pericolul unor mişcări iredentiste în Transilvania, pretinsa implicare a unor înalţi funcţionari ai statului în compromiterea unor oportunităţi în relaţia României cu NATO.

Raportul, care acoperă anii 1998 – 1999, readuce în discuţie subiectul privatizării. Senatorul Karoly Szabo, specialist în servicii secrete, apreciază că SRI persistă în atitudinea sa extrem de rezervată faţă de privatizări, dând raportului o tentă total în dezacord cu politica actuală de guvernare.

Reapare şi „problema” subminării statului naţional. De aceasta dată, după interventia NATO din Kosovo, ar fi vorba de acţiunea unor grupuri de influenţă, din afară care ar fi încercat „să ştirbească autoritatea statului”.

Raportul susţine de asemenea că ar exista în rândul demnitarilor şi formatorilor de opinie persoane care se ocupă cu inducerea unor teze anti NATO şi anti Europene.
XS
SM
MD
LG