Linkuri accesibilitate

20.12.99 - Chișinău: Braghiș se pregătește să guverneze


Dumitru Braghiș
Dumitru Braghiș

Preşedinţia susţine că guvernul Braghiş va fi confirmat fără mari probleme.

20 decembrie 1999

Actualitatea în Republica Moldova.

Braghiş se pregăteşte să guverneze
. (Moderator: Dan Ionescu; corespondent: Sergiu Praporșcic).


Dan Ionescu: În plină criză guvernamentală şi politică, demnitarii de la Chişinău găsesc încă timpul necesar pentru a urmări desfăşurările de la Moscova, mai precis alegerile parlamentare din Federaţia Rusă.

Preşedintele Petru Lucinschi şi-a exprimat astăzi speranţa că Rusia, pe care a descris-o, ca de multe alte ori în trecut, drept partenerul strategic al Republicii Moldova, va depăşi dificultăţile actuale şi va deveni o putere democratică şi prosperă. La rîndul său, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Dumitru Diacov, a salutat într-o declaraţie de presă rezultatele alegerilor din Rusia. Potrivit lui, Federaţia Rusă a obţinut ceea ce a pierdut Republica Moldova şi anume o coaliţie de centru-dreapta. Domnul Diacov a mai spus că “alegerile din Rusia pot fi un exemplu pentru noi şi din punctul de vedere al organizării, transparenţei şi al dorinţei comune a clasei politice şi societăţii de a instala o guvernare reformatoare şi democratică”.

Majoritatea oamenilor politici de la Chişinău nu pare însă să dorească alegeri parlamentare anticipate. Ultima şansă pentru evitarea acestora ar fi ca Parlamentul să-şi dea votul de încredere unui guvern condus de cel de-al treilea candidat propus consecutiv de preşedintele Petru Lucinschi. În curînd, premierul desemnat, Dumitru Braghiş, va trebui să anunţe atît componenţa, cît şi programul cabinetului pe care încearcă în prezent să-l formeze. Amănunte de la corespondentul nostru, Sergiu Praporşcic
.

Sergiu Praporşcic: Premierul desemnat, Dumitru Braghiş, nu a luat încă o decizie referitoare la faptul dacă va prezenta sau nu, marţi, programul şi echipa guvernamentală şi dacă va cere vot de încredere Parlamentului. Dumitru Braghiş ne-a spus că această decizie urmează să o ia spre sfîrşitul zilei de luni. Pînă la ora la care transmitem, Dumitru Braghiş nu a anunţat care îi este decizia. Luni, premierul desemnat a avut convorbiri cu reprezentanţii grupurilor parlamentare.

Solicitat de ziarişti, Dumitru Braghiş a spus că deocamdată nu este clar dacă sînt sau nu suficiente voturi pentru confirmarea viitorului cabinet de miniştri: „Eu am prezentat o listă de candidaţi la posturile respective de membri ai guvernului. Am început negocieri. Dacă săptămîna trecută erau nişte negocieri pe principii de candidaturi, acum am trecut la negocieri concrete. Mai bine zis, consultări asupra persoanelor concrete care au fost propuse. A mai rămas să convenim în legătură cu 3-4 posturi.”

Potrivit informaţiilor furnizate de persoane care participă la negocierile privind formarea viitorului cabinet de miniştri, Dumitru Braghiş intenţionează să propună următoarea componenţă a executivului: prim-viceprim ministru, ministru al Economiei şi Reformelor, Eugen Şlopac, viceprim ministru, ministru al Energeticii şi Industriei, Valeriu Cosarciuc sau Ion Leşanu, viceprim ministru pentru probleme sociale, Lidia Guţu, ministru al Finanţelor, Mihai Manoli, ministru al Transporturilor, Tudor Rusu sau Nicolae Smochin, ministru al Agriculturii şi Industriei de prelucrare, Vasile Bumacov, ministru al Afacerilor Interne, Vladimir Ţurcanu, ministru al Afacerilor Externe, Nicolae Tăbăcaru, ministru al Apărării, Boris Gămurari, ministru al Justiţiei, Valeria Şterbeţ, ministru al Sănătăţii, Mihai Moraru, ministru al Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valerian Revencu, ministru al Mediului şi Amenajării Teritoriului, Ion Răileanu, ministru al Educaţiei, Ion Guţu, şi ministru al Culturii, Ghenadie Ciobanu.

Solicitat de noi, deputatul independent Ion Morei ne-a spus că, în cazul în care premierul desemnat nu va cere marţi vot de încredere parlamentului, lucrul acesta ar putea să aibă loc miercuri. Ion Morei nu a precizat care sînt problemele pe care le întîmpină premierul desemnat Dumitru Braghiş şi din cauza cărora ar putea fi amînată pentru altă dată ziua confirmării viitorului guvern.

Totodată Preşedinţia susţine că guvernul Braghiş va fi confirmat fără mari probleme. Potrivit purtătorului de cuvînt al Preşedinţiei, Anatol Golea, deja în jur de 60-70 de deputaţi sînt gata să voteze pentru viitorul cabinet de miniştri. Anatol Golea spune că echipa Braghiş va fi confirmată de către Parlament miercuri: „Preşedintele Petru Lucinschi speră că, de această dată, parlamentul va manifesta responsabilitate maximă şi se va reuşi formarea guvernului, acordarea votului de încredere programului acestuia.”

Solicitat de noi, liderul comunist Vladimir Voronin a relevat că grupul său parlamentar a făcut cunoştinţă cu programul şi componenţa viitorului guvern. Potrivit lui Voronin, comuniştii vor vota pentru confirmarea acestora, deşi au unele obiecţii privitor la programul de guvernare: „Şi grupul parlamentar al fracţiunii comuniştilor şi grupurile toate care alcătuiesc astăzi parlamentul trebuie să se ridice mai sus de ambiţiile politice şi de suspiciunile pe care le avem între noi aici în fracţiuni. Trebuie să dea dovadă că-s mai conştienţi de faptul că trebuie să avem guvern, că trebuie să fie ţara guvernată.”

Vice-preşedintele Parlamentului, liderul grupului parlamentar al PPCD, Iurie Roşca, a declarat ziariştilor că sînt foarte mari şanse ca echipa Braghiş să fie confirmată prin vot de către Parlament: „Consider că există foarte mari şanse ca domnul Braghiş să obţină votul de încredere al legislativului mîine sau cîndva. Partidul pe care îl reprezint este dispus să acorde vot de încredere acestui guvern.”

Surse bine informate de la Parlament ne-au spus în momentul transmiterii acestei relatări că premierul desemnat totuşi va cere în a doua jumătate a zilei de marţi vot de încredere din partea Parlamentului.

Din Chişinău, Sergiu Praporşcic, pentru Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG