Linkuri accesibilitate

Hotărîrea de a înlătura sîrma ghimpată de la Prut (Adevărul)


Belkovski şi noi elucubraţii despre "redarea independenţei Transnistriei" (Ziua)

Conducerea Republicii Moldova este gata sa renunte la sarma ghimpata de peste Prut, de la frontiera cu Romania - scrie astazi ziarul Adevarul, referindu-se la hotararea pe care a luat-o in acest sens guvernul condus de Vlad Filat. Un deputat liberal a intentionat sa aduca decizia pe ordinea de zi a Parlamentului, dar primul ministru considera ca nu este nevoie si ca pana sambata masura ar trebui pusa in aplicare.

O initiativa asemanatoare au avut in 2008 autoritatile locale din raionul Ungheni. Atunci, fostul presedinte comunist Vladimir Voronin a amenintat cu puscaria pe cei care ar demola gardul, iar pozitia sa a fost blindata de hotarari ale instantelor de judecata care au declarat initiativa ilegala. Acelasi articol din Adevarul aminteste semnarea de catre presedintele interimar Mihai Ghimpu a decretului de constituire a comisiei pentru revizuirea Constitutiei. Noua forma a legii supreme ar urma sa prevada ca in Republica Moldova se vorbeste limba romana. Mai curand inca, in scoli vor reveni manualele de istoria romanilor, care le vor detrona pe cele de istorie integrata, introduse in urma cu trei ani de autoritatile comuniste.

Ziarul Ziua preia prin intermediul agentiei Agerpres detalii din noul plan Belkovski, revizuit. Planul a fost prezentat de un expert al Institutului pentru Strategie Nationala din Moscova, Roman Konopliov, si el mizeaza in continuare pe absorbirea Moldovei intre granitele Romaniei, spre a reda independenta Transnistriei. Transnistria ar urma sa devina adevaratul stat moldovenesc, unul multinational. Aici s-ar intoarce milionul de moldoveni care se afla la munca in Rusia, pentru ca in Transnistria ar regasi ceea ce le este familiar: alfabetul chirilic si pe fratii lor ortodocsi rusi si ucraineni. In schimb, considera Konopliov, citat de Ziua, Basarabia ar fi numai buna sa-i primeasca pe tiganii din Romania, de pilda in zona Soroca, unde si asa romii traiesc in numar mare. Stanislav Belkovski insusi a dat recent un interviu despre ce va fi cu aceasta zona in perioada urmatoare, intarind – dupa cum informeaza Ziua – ideea ca posibilitatea unirii Republicii Moldova cu Romania a crescut dupa instalarea la Chisinau a noii puteri.
XS
SM
MD
LG