Linkuri accesibilitate

VŢIOM - clasamentul partenerilor "credibili" ai Rusiei


 Preşedinţii Medvedev, Lukashenko, Nazarbayev
Preşedinţii Medvedev, Lukashenko, Nazarbayev

Publicistul Oleg Krasnov este de părere că sondaje de tip VŢIOM sunt influenţate de războaie propagandistice

Aleksandr Lukasenko si Nursultan Nazarbayev sint presedintii care le inspira cea mai mare incredere locuitorilor din Federatia Rusa, iar tarile conduse de cei doi lideri, Belarusul si respectiv Kazahstanul, se situeaza detasat in fruntea clasamentelor stabilite de respondentii solicitati sa identifice tarile care sint cei mai buni partneri ai Rusiei ori care stiu sa infrunte cel mai eficient criza si sa pastreze stabilitatea.

Care sint presedintii creditati cu cea mai mica incredere? Cum e de presupus, seful statului georgian Mihail Saakashvili, cu scorul cel mai mic, apoi presedintele Tadjikistanului Emomali Rahmoniv si presedintele in exercitiu de la Chisinau Mihai Ghimpu. Si abia dupa Ghimpu, pe directia spre virful topului, se situeaza Viktor Iuscenko.

Aceleasi note modeste le sint atribuite si tarilor pe care le reprezinta outsiderii clasamentului VŢIOM in baza rezultatelor sondajului date publicitatii in ziua de 14 decembrie.

Scriitorul si publicistul Oleg Krasnov este de parere ca talmacirea rezultatelor unor asemenea sondaje este o munca ingrata intrucit ele sint influentate de razboaie propagandistice in fata carora cedeaza informatiile realiste. In consecinta, considera Oleg Krasnov, este putin probabil ca oamenii care isi dau cu parerea, sa fie informati cu adevarat despre ceea ce se intimpla in fostele republici sovietice.

Oleg Krasnov isi ilustreaza deductia facind trimitere la atitudinea rusilor fata de evenimentele din aprilie din Republica Moldova. La parerea sa singurul care a incercat sa se dumireasca ce s-a intimplat la Chisinau a fost “nu tocmai agreabilul Mihail Leontiev” cum il califica Krasnov. Ceilalti analisti si comentatori de la Moscova la unison “vorbeau prostii”, afirma Krasnov. Oricum, scorurile pe care le-au obtinut detasat Belarusul si Kazahstanul nu trebuie asociate cu niste modele politice anume, ci se datoreaza mai curind relatiilor interumane sau perceptiilor cauzate de aceste relatii.

L-am intrebat pe Oleg Krasnov daca sondajele de genul celui realizat de VŢIOM influenteaza deciziile Kremlinului. Publicistul moldovean de expresie rusa este de parere ca aceste cercetari au un impact minim asupra factorilor decizionali, iar politica Kremliului in raport cu tarile vizate nu corespunde nici intereselore reale ale Federatiei Ruse, si nici ale cetatenilor din fostele republici sovietice.
XS
SM
MD
LG